Tihana Nemčić za portal HR: ‘Trebat će vremena da se razbiju predrasude o ženama u nogometu’

Tihana_Nemcic_dvoranski_nogomet_Italija_01– Moje društvo se toliko naviklo da je teško zamisliti da radim nešto drugo, kaže Tihana

Zaista je jako teško naći prave riječi za ovu djevojku, koja privlači ne samo svojom pojavom, već i pričom koja stoji iza njenog imena. Dvadesetpetogodišnja Tihana Nemčić nogometna je trenerica koja svojom talentiranošću i odvažnošću postiže zavidne uspjehe te je javnosti poznata kao žena koja je uspjela voditi mušku nogometnu momčad Viktorija Vojakovac. Trenutno je pomoćna  trenerica ženske nogometne reprezentacije do 19 godina i ženske momčadi u Vrbovcu, a na pitanje kako je započela njena priča, kaže:

– Moja nogometna priča počinje u mom rodnom gradu Križevcima gdje sam svakodnevno igrala nogomet s dečkima na igralištu. Jako mi se svidjelo i odlučila sam nastaviti trenirati. Najviše me podržao moj otac, koji me i vozio četiri puta tjedno na treninge u Maksimir. Zatim sam krenula na Kineziološki fakultet i odlučila postati trenerica, kaže Tihana Nemčić

Poznato je da je ženama u ovom području teže uspjeti, pogotovo u zemlji u kojoj prevladavaju različiti stereotipi i tradicionalna razmišljanja u kojima su muškarci ti koji ganjaju loptu, ali Tihanin entuzijazam i optimizam ukazuju na pozitivan pomak u odnosu na protekle godine:

– Smatram da u Hrvatskoj treba proći još puno vremena da se u potpunosti razbiju predrasude o ženama u nogometu, ali pomaka ima. Kada se ljudima spomenu žene u nogometu, odmah pomisle na grube i muškobanjaste djevojke, a većinom su to normalne djevojke koje jednostavno vole nogomet i uživaju u tome. Recimo, kad sam ja krenula  igrati, dečkima se baš i nije svidjelo što ja dolazim, ali se moje društvo toliko naviklo da je teško zamisliti da radim nešto drugo i drago mi je vidjeti sve više i više žena u ulozi trenera, kaže Tihana.

– Velika je razlika u radu s muškim i ženskim ekipama te slobodno mogu reći kako je ipak lakše raditi s dečkima. Oni na treninge dolaze radi nogometa i kada su na treningu za njih postoji samo to, dok je kod djevojaka presudan onaj psihološki faktor, kako na treninzima tako i na utakmicama. Ali na kraju se sve svede na to da je bitno postaviti autoritet i dobar odnos s igračima te ako cijene tvoj rad, onda je lakše nešto konkretno i napraviti, zaključila je Tihana

Osim što je trenerica, Tihana predaje tjelesnu kulturu na zagrebačkom FER-u te je predavateljica teorijskog djela tjelesne kulture na prvoj i četvrtoj godini  Kineziološkog fakulteta. U slobodno vrijeme se intenzivno bavi futsalom, koji  igra i na studentskoj razini.

– Mogu se pohvaliti da smo baš pobjedile u studentskoj ligi protiv Ekonomskog fakulteta, pobjedom 2:0, nadodala je Tihana Bivša nogometna reprezentativka, kojoj se uglavnom sve vrti oko lopte i koja  je veći dio svoga vremena posvetila nogometu, želju za daljnjim ostvarivanjem nastavlja pisanjem doktorata s kojim završava dogodine i prioritet stavlja na napredak kao trenerica te svakako namjerava nastaviti s radom u klubu.(HR)

Vezano

Komentari su zatvoreni.