Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1021

OLYMPUS DIGITAL CAMERA“Ne dirajte mi krugove” je mozaična emisija koja se objavljuje u programu Radija Križevci jednom tjedno od 20. ožujka 1993. godine. Već dulji niz godina njen je termin utorkom od 17:00 do 18:30. Sastoji se od većeg broja govornih priloga iz područja znanosti, kulture, umjetnosti i obrazovanja, s ciljem njihovog populariziranja, a odvajaju ih primjereni glazbeni prilozi koji se žanrovski protežu kroz sva povijesna razdoblja, od tradicionalne i klasične do popularne i zabavne glazbe. Danas, 8. srpnja 2014. emitira se već 1021. put i ubuduće ćemo nastojati na ovom mjestu nekoliko sati prije početka emisije najaviti što ćemo taj dan moći slušati, bar najvažnije priloge. Može se dogoditi da i nakon ove najave u posljednji trenutak u emisiju bude uvršten neki nenajavljeni prilog kao najnovija vijest.

Ovoga utorka, 8. srpnja u 17 sati Krugovi počinju predstavljanjem dviju knjiga o Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu autorice kazališne redateljice i profesorice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, dr.sc. Snježane Banović. O knjigama govori sama autorica, a prilog je snimljen 14. svibnja u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ u Koprivnici. Radi se o knjigama „Država i njezino kazalište“, a obrađuje HNK u Zagrebu u doba NDH, te „Kazalište krize“ u kojoj su sabrani tekstovi koji analiziraju nacionalnu kazališnu politiku od 19. stoljeća do danas. Knjige su pisane kritički i čitaju se s jednakom “napetošću” kako o njima govori i sama autorica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASlijedi deveti nastavak kratkih priloga o hrvatskom jeziku i našem odnosu prema njemu. Prilozi su snimljeni na tribini u Multimedijskom kulturnom centru u Križevcima 24. travnja, na kojoj je gostovala ugledna njegovateljica i popularizatorica hrvatskoga jezika mr.sc. Nives Opačić.

Diskografska kuća “Croatia Records” nedavno je u obliku CD-a objavila čak tri projekta odjednom Rade Šerbedžije i njegovog pratećeg sastava “Zapadni kolodvor band”. Predstavljanje ovih izdanja održano je u Zagrebu 26. lipnja. Čut ćemo što nam je o tome rekao Rade Šerbedžija, te kratku izjavu Arsena Dedića koji je gostovao na ovoj svečanosti, zajedno s više poznatih glazbenih i filmskih djelatnika kao što su Kemal Monteno i Ivo Štivičić. Za Križevčane je posebno zanimljiv dvostruki album “Live 2013.” na kojem je uživo snimljen isti onaj program kojim su Rade i “Zapadni kolodvor band” otvorili ovogodišnji “Culture Shock Festival” u Križevcima 1. ožujka. Slušat ćemo i jednu skladbu s tog albuma, u čast Miroslavu Krleži čija je 121. godišnjica rođenja bila dan prije ove emisije, a usput ćemo čuti i zanimljivu istinitu priču o Krležinom šeširu.

U Korenici su od 27. do 29. lipnja za astronome amatere iz čitave Hrvatske, (a bilo je polaznika i iz Srbije i Slovenije) održane radionice astrofotografije i brušenja zrcala za teleskope, koje su organizirali Astronomsko društvo Beskraj iz Zagreba i Astronomsko društvo Korenica. Sudjelovali su i predstavnici Križevačke astronomske udruge Perzeidi. Nakon razgovora s voditeljem radionice Borisom Štromarom u prošlim “Krugovima”, u ovoj ćemo emisiji čuti kratak izvještaj s tog događaja, kao i kratku reportažu o domaćinima, astronomima iz Korenice koji grade pravu zvjezdarnicu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa kraju ćemo čuti zašto bi bilo dobro da pri izletu na Antarktiku svu našu opremu pa i sebe podvrgnemo tretmanu usisivačem (!) kada tamo dođemo.

Stalni su prilozi u emisiji i Novi naslovi u knjižnici ‘Franjo Marković’ u Križevcima, te najave filmskih projekcija u Multimedijskom kulturnom centru, sjećanja na znamenite osobe i događaje vezane uz datum 8. srpnja i kratke vijesti koje pristaju u ovu vrstu emisije. Neki glazbeni prilozi bit će vezani uz Vatroslava Lisinskog čiji je rođendan (kao i Ljudevitu Gaju) 8. srpnja, a slušat ćemo i glazbu vezanu uz 8. Skaville Festival koji će se održati u ljetnom kinu i bivšoj vojarni u Križevcima od 10. do 13. srpnja. I to još možda nije sve, jer od ove najave do emisije je dovoljno vremena da se pojavi neki prilog koji još nije u planu. 1021. emisija Ne dirajte mi krugove počinje u utorak, 8. srpnja, u 17:00. Želimo vam ugodno slušanje, putem etera ili preko računalne mreže.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.