Nastavak skrbi o starijima i bez državne pomoći

KCKZZ_Koprivnicko_krizevacka_zupanija_KoprivnicaKOPRIVNICA – Program pomoći u kući starijim osobama na području naše županije, koji provode u Podravini Klub za starije ‘Mariška’, a u Prigorju križevačko Društvo Crvenoga križa, morat će ubrzo doživjeti neke promjene. Za njih su dva glavna razloga; prvo je odredba prema kojoj će pravo na tu pomoć imati samo osobe kojima primanja ne prelaze 1.500 kuna mjesečno, a drugi očita namjera Ministarstva socijalne politike i mladih da zbog besparice i štednje polako uskraćuje svoj dio financijske podrške i tako izlazi iz tog programa. Ipak, prema riječima zamjenika župana Ivana Pala, županija i lokalne samouprave odlučne su nastaviti pomoć koja olakšava staračke dane nekoliko stotina starijih stanovnika županije.

– Dakle, onaj dio koji financira Županija i jedinice lokalne samouprave, on ostaje, a očito se iz toga izvlači Ministarstvo. Mi sad još nemamo točnih podataka jer centri za socijalnu skrb to nisu odradili, nisu stigli, valjda budu uskoro, no prema grubom izračunu za taj program vjerojatno će nam nedostajati negdje oko 400 tisuća kuna. Mi nećemo dozvoliti da se taj program gasi, mi ćemo se potruditi da ga guramo i dalje, rekao je dožupan Pal.

Državni udjel osiguran je do polovice lipnja, veli dožupan te očekuje da će ako ostanu bez njega razliku do potrebnog iznosa osigurati rebalansom županijskoga proračuna, možda već idućeg mjeseca ili na jesen. Također, napominje da će promjena biti i u cijenama smještaja u domovima za starije, koje se nisu mijenjale desetak godina.

– Tu će sigurno morati biti donesen jedan imovinski cenzus, ja pretpostavljam da su to pravi i najpravedniji putevi, dakle ako je netko u domu i ima mirovinu 5.000 kuna, da ne plaća taj dom isto koliko netko tko je u socijalnoj kategoriji jer ima 2.000 kuna. Ali isto tako morat ćemo sigurno paziti na mogućnosti naših sugrađana, da ih ne dovedemo u situaciju da netko tko je ne znam već koliko dugo u domu, mora spakirati svoje stvari i ići van, rekao je dožupan Pal te ponovio namjeru Županije da stanovnicima treće životne dobi koji imaju primanja veća od prosječnih mirovina ponude skrb u njihovim domovima koju će u manjem dijelu i sami sufinancirati.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.