Izvanredna sjednica Gradskog vijeća, pa zajednička ‘pressica’ oporbe: Hoće li 25. svibnja biti i mjesni izbori?

VL_Grad_Krizevci_gradska_uprava_by_Sergej_NovoselPredstavnici svih političkih stranaka – Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP), Hrvatska narodna stranka-Liberalni demokrati (HNS), Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), Hrvatski Laburisti-stranka rada (HL), Autohtona hrvatska seljačka stranka (A-HSS), te nezavisni vijećnici u Gradskom vijeću Grada Križevaca – pozivaju danas u 19 sati u prostorije Gradske organizacije Socijaldemokratske partije Hrvatske Križevci, na Trgu Antuna Nemčića 7/1, na konferenciju za novinare.

Tema konferencije za novinare, koja je zajedno okupila klubove vijećnika SDP-HNS-HSU, klub vijećnika A-HSS i nezavisne vijećnike, izbori su za vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, o čemu će prethodno raspravljati na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća koja je sazvana danas za 14 sati, sa samo jednom točkom dnevnog reda: Donošenje Odluke o prestanku važenja Odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti.

Tomislav_Katanovic_HSSPrema riječima zamjenika gradonačelnika Tomislava Katanovića jutros u redovnom tjednom obraćanju putem etera Radija Križevci, nije postignut međustranački dogovor i nisu prihvaćeni prijedlozi da se isti dan, 25. svibnja, i s istim biračkim odborom održe mjesni izbori zajedno s izborima za Europski parlament.
– Ova odluka da će se izbori održati istog dana stavlja se van snage, pa prema tome posljednje nedjelje u svibnju bit će samo europski izbori, kazao je Katanović.

– Dobiveno je i odobrenje Ministarstva uprave i potvrda Državnog izbornog povjerenstva i svi su preduvjeti stvoreni za to, a to bi i građani pozdravili. Sigurno bi izbori bili pojednostavljeni i bio bi veći odaziv, a dogodila bi se i ušteda, ocijenio je Katanović.

Ivan_Majdak_SDP_Krizevci_press_tiskovna_konferencijaU redovima križevačke oporbe, predvođene lokalnim SDP-om, tvrde drugačije i poručuju da je oba izbora nužno provesti s dvama biračkim odborima, zbog različitih propisa i zakona. Napominju kako su stručna služba gradonačelnika i sam gradonačelnik nezakonito imenovali Gradsko izborno povjerenstvo, pa je moguća i smjena toga tijela koje provodi i nadzire izborni proces.

20 godina CSF
Vezano
14 komentara
  1. mrgud piše:

    Jako mi se sviđaju hvalospjevi koje si pišu HSSovci. Mi još ni ne znamo kolko smo sretni kaj ih imamo.. možda nikad nebumo ni znali, ali tak je.

    Tolko su brižni i puni razumjevanja za selske jarke i zadružne domove da ti se srce para. Ipak, najviše me se dojmil Radićev citat na kraju Katanovićeve objave da moram jedan dio istaknuti: “A napokon, može narod i sve imati, ali ne zna gospodariti: manje zaradi nego što treba, više troši nego što ima; i takav narod nije svoj.”

    hm…. i onda se sjetiti Brankecove izjave u članku https://www.krizevci.info/u-3-godine-s-3-mjere-po-3-milijuna-kuna-usteda/

    “Jednostavno puno više investiramo nego što prihodujemo od prodaje nefinancijske imovine, od naplate komunalnog doprinosa i u tom dijelu nam se pojavljuje jedan nesrazmjer iz godine ju godinu. Recimo prošle godine smo imali prihod od 1,2 milijuna kuna, a investirali smo u novu imovinu kuna 5 milijuna – evo vam nesrazmjera,” … hm?!?!?

    Opalite po plaćama, dignite poreze, prireze, ma ima nameta.. ima raja novaca.. nemate brige. Jaraka bude, selskih domova bude..

    Jedno si ipak u pravu. Mogli bi otvoriti još jedan odjel glazbene škole, ali ne za nadarenu djecu nego za vas političare. Nađite si fino akustičnu prostoriju, uzmite si jednu tikvu, natrpajte se bažulja…. i fino ožežite.

  2. krizevciinfo piše:

    Gradski HSS o održanoj pressici i kronologiji predizbornih radnji: “SDP i partneri protiv ušteda na izborima”

  3. sdpfuker piše:

    A koji je to Picig? Jel onaj koji se spreman tući za HDZ ili onaj koji drži tiskovne konferencije u SDP-u?

  4. presvetli piše:

    Kaj reći nego da je došlo vrijeme da se zaokruži ono kaj ti je na duši, dal hdz i hss jer glas za hss je glas za hdz, dal sdp jer glas za sdp je glas za milanovića i liniča i pusičku…
    Što više građana izađe na oba izbora i što više iskreno zaokruži listić bit će novih struja u politici kako na lokalnoj tako i na europskoj razini, a uskoro i na nacionalnoj od predsjednika (ranije) do premijera (kasnije) , ali svakako treba izaći preko 80% i reći da je to volja građana a ne da 30% stranačkih poslušnika odluči o sudbini svih građana, a ostali onda samo kukaju kak je loše.
    Izađite i zaokružite, ja znam koga NE zaokružujem.

  5. krizevciinfo piše:
  6. Ivan Majdak piše:

    A ja sada pitam gospodina Katanovića (i gradonačelnika ), da nam ovako javno (ako se usude naravno), svima zajedno odgovore na slijedeća pitanja. Ukoliko je istina to što je gospodin Kartanović naveo u emisiji Radio Križevaca (čiji “radio valovi” su nama iz opozicije, a posebno iz SDP-a nedostupni) , i ako je dobiveno odobrenje Ministarstva uprave i potvrda Državnog izbornog povjerenstva, i ukoliko su stvoreni svi preduvjeti za to da se izbori održe 25.05.2014. godine, i ako bi to građani pozdravili i usput gradska blagajna uštedjela… Zašto su danas na sjednici Gradskog vijeća njegovi ( HSS-ovi, HSLS-ov i HDZ-ovi) vijećnici, usprkos protivljenju svih oporbenih vijećnika, donijeli odluku da se izbori NE održe zajedno sa izborima za EU parlament 25. 05. 2014. godine i na taj način stvorili dodatne troškove Gradu. Zašto se nisu držali odobrenja Ministarstva uprave i Državnog izbornog povjerenstva (naravno opet ako ih imaju)? Kakva je to vlast u gradu, koja nije u stanju provesti jedne najobičnije izbore za vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, već ih ovako sramotno otkazuju i koriste sve raspoložive medije, koji nama drugima nisu dostupni, da šire svoju demagogiju, laži i dezinformacije građanima Križevaca i okolice. Kada čitam ovo njihovo sramotno priopćenje na stranicama Grada, tužan sam jer su gradsku web. stranicu pretvorili u stranački bilten HSS-a. Tako se to ne radi u kulturnim gradovima, za ovakva priopćenja kakvo su oni postavili na službenoj gradskoj stranici postoje web. stranice stranke, i na njima si gradska vlast može dozvoliti ovakvu retoriku, a stranice grada trebaju biti pošteđene laži i manipulacija s bilo čije strane. No ipak sam i nešto doznao, doznao sam da sam ja taj zbog kojega su gradonačelnik i Gradsko vijeće morali otkazati izbore, za čije održavanje kako oni kažu nije bilo zakonskih prepreka. Da je kojim slučajem istina to što su rekli i napisali, vjerujte da bi se izbori održali 25.05.2014. godine… ali u svemu ovome postoji jedan veliki “ali”, pustiti ću im da ga objasne sutra na svojoj konferenciji za novinare…

    1. Denis piše:

      Gospodine Majdak nisam baš shvatio što ovi pokušavaju? Koji je bio uvjet vas i vaše stranke, da izbore provode dva izborna povjerenstva? (jedan za EU izbore drugi za MO izbore?)

      1. Ivan Majdak piše:

        Poštovani Denis, naš uvjet je bio da se izbori za EU održe sukladno Zakonu o izborima za Europski parlament a lokalni u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi… i ništa više niti manje od toga, a sve sa ciljem da se otkloni bilo kakva mogućnost, da se legitimnost izbora na bilo koji način i od bilo koga može osporavati… A kako bi to trebalo izgledati možete vidjeti na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, koje možete pročitati na donjem linku. lp http://www.izbori.hr/izbori/ws.nsf/DC7CD3B9CBB0466BC1257CA2003D2E8B/$FILE/(05)_Priopcenje_o_mogucnosti_istovremenog_odrzavanja_EU_parlamenta_i_izbora_za_vijece_mjesnih_odbora.pdf

  7. Tranmere piše:

    Hrg nam je skinuo svima plaće

  8. Medo Štedo piše:

    Viš kak su skrbni, sam im je štednja na pameti. Kak bu sad gradski ministar financija zmogel peneze za nove izbore?

    možda da probate skinuti korisnicima gradskog proračuna još 10% od plaće?

  9. sdpfuker piše:

    Ma da. Treba napraviti nove izbore i birati Stojana Mišćevića

  10. Stojan Miščević piše:

    Konačno imamo oporbu, dosta je bilo jednoumlja, Križevci su za sve nas, a ne samo za njih,,,,ovo je tek početak!

    1. Ficko piše:

      Točno. Ako nije kontra svega, nije oporba. Upravo nam je to trebalo. Zakaj samo 10 ljudi u biračkom odboru kad može 20 na svakom biralištu ?
      Meni se čini da nam se kao zamjena za jednoumlje nudi polaumlje !
      😀

Komentari su zatvoreni.