Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Zbog propalog mosta tri mjeseca obilazne vožnje

Propao_most_Glogovnica_2014-03-07KRIŽEVCI – Od prošloga petka navečer zbog propadanja mosta preko potoka Glogovnice zatvorena je dionica državne ceste D22 na izlazu iz Križevaca prema Bjelovaru. Promet prema Svetom Ivanu Žabnu i dalje za Bjelovar odvija se obilazno, preko sela Lemeša, Treme i Bukovja, ili pak dionicom Prikraj, Repinec, Gradec. Iako su Hrvatske ceste zapravo istoga časa pokrenule projektiranje novoga mosta, na žalost brojnih putnika do vraćanja stanja na staro potrajat će ipak oko tri mjeseca.
– Projekt se radi, krenulo se u sanaciju samoga mosta, koja će trajati otprilike tri mjeseca, no međutim novi most će se raditi za buduću širinu ceste, znači 6,6 metara i prolaz za pješake, gdje ćemo kasnije spojiti nogostup za pješake koji će prolaziti kroz samo naselje, doznajemo od stambeno-komunalnog pročelnika u križevačkoj gradskoj upravi Anđelka Nerve.

Osim što će se do izgradnje novoga mosta morati putovati oko sedam kilometara dužim putem, te ceste su širine svega tri metra pa će prometovanje usporavati i svako mimoilaženje vozila. Što se pak tiče razloga zbog kojih je most potonuo, pročelnik Nervo kaže da je on građen pred 50-tak godina, u vrijeme druge razine i regulacije vodotokova.
– Došlo je jednostavno do spuštanja korita, automatski su upornjaci ostali na neki način, da to karikiram, u zraku. Zbog velikih oborinskih voda, koje su u zadnjih nekoliko godina stvarno u porastu, došlo je do ‘podlokavanja’ potpornjaka i normalno da je došlo do potonuća ceste i mosta, objasnio je A. Nervo.

Koliko će hrvatske ceste morati izdvojiti za nepredviđeni trošak teško je procijeniti, no svota za gradnju šireg mosta će zasigurno biti poveća.(RKC)

wpDiscuz