Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Komunalno podnijelo godišnji izvještaj

komunalno_poduzece_krizevci_elektricno_vozilo_2KRIŽEVCI – Križevačko Komunalno poduzeće na idućoj će sjednici Gradskoga vijeća po prvi puta ispuniti obavezu godišnjeg izvještavanja o gospodarenju otpadom i energetskoj učinkovitosti, koju propisuje novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Prije vijećnika izvješće se našlo pred članovima gradonačelnikovog Kolegija, pa su mogli pročitati da je lani s područja grada i susjednih općina ukupno skupljeno i odloženo oko 5300 tona raznog otpada, dok je oko 770 tona korisnog otpada izdvojena i predano na uporabu.

-Možete pratiti koliko je povećanje korisnog otpada koji se prikuplja na području grada nakon uvođenja onog našeg već poznatog sustava ‘druge kante’ i mislim da smo napravili, koliko je to moguće, dobre rezultate. Naravno da će kroz period dosta ovisiti kako to građani prihvaćaju, no generalno, mogu reći da građani dobro prihvaćaju ovaj sustav, ali on se mora i dalje brusiti, prokomentirao je direktor Komunalnog Goran Gregur.

Kako je Komunalno poduzeće ovlašteno prikupljati nekoliko vrsta azbesta s područja naše županije, na posebnoj kazeti u sklopu križevačkog odlagališta Ivančino brdo lani je smješteno skoro 7 tona građevinskog otpada koji sadrži azbest. Jedna od lanjskih novosti bilo je prikupljanje otpadnog tekstila, kojim je u nekoliko akcija provedenih u suradnji sa socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca u recikliranje otišlo 6,5 tona stare odjeće. Građani su dobro prihvatili i mogućnost da se na proljeće riješe granja od orezivanja, jer je Komunalno nabavilo pokretni sjekač.

– To ćemo naravno nastaviti i ove godine, dakle nakon proljetne rezidbe jer ljudi ionako nemaju kud s tim, paliti se ne smije i zbog toga su dobro to prihvatili i mi ćemo iz godine u godinu nastavljati s time, pojašnjava direktor Gregurek.
Nabavu sjekača Fond za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost pomogao je s 40% od ukupnih 225 tisuća kuna, a kupnju još jednog vozila za skupljanje i odvoz smeća s dvije trećine vrijednosti ili oko 550 tisuća.(RKC)

wpDiscuz