Komunalno podnijelo godišnji izvještaj

komunalno_poduzece_krizevci_elektricno_vozilo_2KRIŽEVCI – Križevačko Komunalno poduzeće na idućoj će sjednici Gradskoga vijeća po prvi puta ispuniti obavezu godišnjeg izvještavanja o gospodarenju otpadom i energetskoj učinkovitosti, koju propisuje novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Prije vijećnika izvješće se našlo pred članovima gradonačelnikovog Kolegija, pa su mogli pročitati da je lani s područja grada i susjednih općina ukupno skupljeno i odloženo oko 5300 tona raznog otpada, dok je oko 770 tona korisnog otpada izdvojena i predano na uporabu.

-Možete pratiti koliko je povećanje korisnog otpada koji se prikuplja na području grada nakon uvođenja onog našeg već poznatog sustava ‘druge kante’ i mislim da smo napravili, koliko je to moguće, dobre rezultate. Naravno da će kroz period dosta ovisiti kako to građani prihvaćaju, no generalno, mogu reći da građani dobro prihvaćaju ovaj sustav, ali on se mora i dalje brusiti, prokomentirao je direktor Komunalnog Goran Gregur.

Kako je Komunalno poduzeće ovlašteno prikupljati nekoliko vrsta azbesta s područja naše županije, na posebnoj kazeti u sklopu križevačkog odlagališta Ivančino brdo lani je smješteno skoro 7 tona građevinskog otpada koji sadrži azbest. Jedna od lanjskih novosti bilo je prikupljanje otpadnog tekstila, kojim je u nekoliko akcija provedenih u suradnji sa socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca u recikliranje otišlo 6,5 tona stare odjeće. Građani su dobro prihvatili i mogućnost da se na proljeće riješe granja od orezivanja, jer je Komunalno nabavilo pokretni sjekač.

– To ćemo naravno nastaviti i ove godine, dakle nakon proljetne rezidbe jer ljudi ionako nemaju kud s tim, paliti se ne smije i zbog toga su dobro to prihvatili i mi ćemo iz godine u godinu nastavljati s time, pojašnjava direktor Gregurek.
Nabavu sjekača Fond za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost pomogao je s 40% od ukupnih 225 tisuća kuna, a kupnju još jednog vozila za skupljanje i odvoz smeća s dvije trećine vrijednosti ili oko 550 tisuća.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
7 komentara
  1. Vodeni val piše:

    Nadam se da će javno pokazati nalaz drž.revizije i odgovoriti zbog čega se krše propisi u obračunu cijene vode. Neprihvatljivo je što se fiksni dio cijene u stambenim zgradama naplaćuje svim domaćinstvima, iako su priključeni samo na jedan vodomjer. Naime fiksni dio služi za pokrivanje troškova nastalih priključenjem zgrade na vodovod i nema veze s potrošnjom vode.
    I sad zgrada od 20-25 stanova umjesto 1 fiksnog računa, stanari plaćaju takvih 25… * broj zgrada i broj stanova i eto odlične cifrice, za donaciju ili sponzorstvo primjerice teniskog kluba…
    Te je strašno kako intelektualno podkapacitirani šef neprihvatljiv i velik gubitak vode više od 50%, prodaje floskule tipa u Londonu je i veća razina gubitka. U EU taj gubitak je oko 15%, a mi smo u RH u samom vrhu tipa s Imotskim i Kostajnicom…

  2. Križevčanin piše:

    Mogu samo reči da mislim da nam grada nije nikada bio ovako čist, uredan i sve što je vezano uz upravljanje bilo kojom vrstom otpada u ovom gradu je vrlo uređeno i nije slučajno da je upravko komunalno kž primjer mnogima u državi kako upravljati otpadom. Mislim da komentari poput kalničana su opće suvišni. Takve je stvari lagano kontrolirati prateći naloge. Znam da je čudno nekome s Kalnika gdje vlada netko poput “ispod prosjećnog prodavaća magle” da postoje sustavi kontrole i sustavi nadzora i još važnije nešto što se zove i što je u zakonu poznato kao “odgovorna osoba” i pozivanje na odgovornost kako onu moralnu tako i onu poslovnu (ukucati u google moralna i poslovna odgovornost).

    1. Stojan Miščević piše:

      Zna se što građani misle o korištenju automobila u privatne svrhe, ako je kalničan u pravu i ako je istina da se direktor i na Županijsku skupštinu vozi službenim automobilom, onda je to za svaku kritiku. Inače slažem se s tobom da su komunalne usluge na zavidnoj razini, nadam se samo da u skoroj budućnosti nećemo to plaćati skupljim računima!?

      1. Vidoviti Milan piše:

        Stojane, ako su ti komunalne usluge skupe ovdje, probaj par mjeseci plaćati kubig ZG vode po 15 kn i kubik smeća…

        1. Stojan Mičević piše:

          Milane hvala na ovoj usporedbi, ali usporedi plaće građana Zagreba i naše plaće,,,,režije su nam uglavnom iste, ne vjerujem da je baš takva razlika, cijena o kojoj govoriš nije ni na Krku tolika,,,u cijeni vode je i dodatak za širenje vodovodne mreže, a koju još jedanput plaćaju budući korisnici, uz sve ostale sitne namete, na koje se obračunava PDV, a navodno sve sukladno s pravilima i navikama u EU. Temeljno je pitanje kad ćemo imati plaće kao i naši sudržavljani u EU? Zamisli npr. prosječnog hrvatskog umirovljenika sa nekakvih 2000,00 kuna mirovine kada ga prometni policajci za prebrzu vožnju opale sa 1000,00 kazne,,,ode pola mirovine. Misliš da prosječnom nijemcu također na sličan način ode pola mirovine ili možda samo nekakav deseti dio!? U čemu je problem?

  3. kalničan piše:

    Da, a u cijenu komunalnih usluga uračunavaju se i troškovi korištenja službenog vozila u privatne svrhe, vidimo naime direktora s ne baš jeftinim automobilom kako se vozika vikendom, a i na sjednice Županijske skupštine odlazi ovim našim ljubimcom (mislim na nas kao porezne obveznike i korisnike komunalnih usluga). Nemala naknada za rad u županijskom predstavničkom tijelu očito nije dovoljna da se ponekad koristi i svojim osobnim automobilom! Tko zna možda i on ima zlatni WC u kući, trebalo bi provjeriti!

  4. kaja piše:

    Često sam u Zgb, i baš sam ponosna kako mi u manjim sredinama bolje gospodarimo, po pitanju otpada… Koliko znam, u većim gradovima, tz. “druga kanta”, nije još u fokusu….
    Bilo bi mi drago, kad bi se i mi u stanbenim zgradama potrudili da poštujemo odvajanje otpada. Kontejnere imamo, samo malo truda s naše strane……

Komentari su zatvoreni.