Čak šest novih vodiča 
za dulji boravak turista u Križevcima

Turisticki_informativni_centar_ured_sinagoga_turizamŽELE NOVE GOSTE Na današnji (petak, 21. veljače, op.ur.) Međunarodni dan turističkih vodiča za razgled grada javilo se više od 470 građana koji bi upoznavali križevačke znamenitosti, a ubuduće će sjedište Turističkog ureda biti u zgradi bivše sinagoge, čije uređenje traje i plaća se oko 4 mlijuna kuna iz EU fondova. Lani je u Križevcima bilo 17 posto turista manje i 23 posto manje noćenja nego u 2012. godini

Prošle je godine Križevce, prema podacima Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, posjetilo 17 posto manje turista (1879) nego 2012., a noćenja je bilo čak 23 posto manje (3698). Taj će se negativan trend truditi zaustaviti, pa i preusmjeriti, novi turistički vodiči, kojih je nedavno odškolovano čak šestero (dosad je bio jedan), a koji se danas predstavljaju građanima uz Međunarodni dan turističkih vodiča.

Antun Gold, Ozren Blagec, Kruno Đurec, Valentina Peršin, Tatjana Vegman i Ottone Novosel-Franz educirali su se uz stručnu poduku profesora osječkog Ekonomskoga fakulteta i licencirani su za vođenje ruta po Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a debi imaju pred svojim Križevčanima, prezentirajući im razne gradske kulturne i ine znamenitosti, s polascima ispred crkve sv. Ane, konkatedrale svetog Križa, Nemčićeva trga, Hotela Kalnik i grkokatoličke katedrale Presvete Trojice.

-Interes je ogroman, za dva termina prijavilo se više od 470 ljudi, što nadilazi naša očekivanja – radosna je direktorica Turističkog ureda TZ Križevaca Olinka Gjigaš, koja kaže da svaki od vodiča, različite dobi i profila, ima svoju priču i kreativnost koja dolazi do izražaja. Dodaje da ih nije previše jer mogu pokrivati sve županije u regiji, i na njima je da u suradnji s TZ-om osmisle nove turističke sadržaje i krenu raditi.

Dolazak turista ipak, dodaje O. Gjigaš, ne ovisi samo o Turističkom uredu, već i o privatnim inicijativama, od ugostitelja do iznajmljivača soba i hotela, kao i volji sviju da goste ne samo dovedu već i zadrže u gradu.

– Križevci su tranzitna lokacija i ljudi uglavnom prođu, a to je problem i svih u županiji, ne samo grada, da se gosti ne zadržavaju. Na nama je da učinimo destinaciju privlačnom, imamo sad i novi projekt vinske ceste kalničke regije, na kojoj je 14 objekata, trebali bismo cijeli grad i ovaj kraj dići na višu razinu – realna je direktorica Turističkog ureda.

Na svoj način radi i gradska uprava Križevaca, koja je krenula u obnovu 120-godišnje zgrade sinagoge, kamo će premjestiti Turistički ured iz starije zgrade u kojoj je i Likovna galerija. U sinagogu će i Zajednica sportskih udruga, a ondje je već Zajednica tehničke kulture. To zacijelo znači da se i definitivno odustalo od uređenja ove bivše židovske bogomolje za potreba ispostave Državnog arhiva, a što se godinama obećavalo…

Sinagoga se uređuje u sklopu europskoga projekta Turizam bez granica, vrijednoga 8,8 milijuna kuna, sami radovi vrijedni su nešto više od četiri milijuna, plaća se iz EU fondova, a rok dovršetka je kraj ove godine. Time bi gradski turizam trebao dobiti još jednu reprezentativnu građevinu, u kojoj će biti i interaktivnih sadržaja, no, pravi je, i zahtjevniji zadatak ipak, kako se govori, turiste i dovesti i zadržati u Križevcima, za što treba animirati i građane i gradske oce.

Inače, novi turistički vodiči će, doznajemo, zbog birokratskih zavrzlama, po licence za vođenje u svakoj od županija svoje nadležnosti, morati ići posebno u svaki glavni grad – Varaždin, Čakovec i Krapinu.(VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.