Uređaji za analizu krvi u Đurđevcu i Križevcima

Mato_Devcic_lijecnik_doktor_Opca_bolnica_KoprivnicaKOPRIVNICA – Ispostave županijskoga Zavoda za hitnu medicinu u Đurđevcu i Križevcima od petka imaju uređaje za biokemijsku analizu krvi, koji će vrlo brzo vratiti kune uložene u njihovu kupnju.
Ravnatelj Zavoda dr. Mato Devčić kaže da će pomoću njih štedjeti i na zaposlenicima i na prijevozu, u nekom nemilom raspletu događaja i na sudskim odštetama, a prije svega pacijentima će omogućiti pouzdaniju i bržu dijagnozu.
– Vrijednost tog uređaja će se vrlo brzo shvatiti, zato što mi u našem radu u tijeku noći i vikenda nemamo dostupan laboratorij u našim ispostavama. Raditi medicinu samo sa slušalicama i tlakomjerom više nije moguće. Mi jednostavno moramo takav uređaj omogućiti našim ispostavama da se dugoročno štede glavni resursi – ljudski i materijalno-tehnički, i na kraju krajeva, poveća sigurnost rada, a naše djelatnike zaštitimo od, ne daj bože, nepotrebnih sudskih tužbi za nekakvu pogrešku u radu. Drugo, naši će pacijenti apsolutno dobiti kvalitetniju uslugu.

Cijena jednog uređaja s porezom iznosi 39 tisuća kuna, a za rad na njemu nije potrebna posebna obuka, naveo je dr. Devčić te pojasnio:
– To je uređaj koji u jednoj svojoj analizi uzimanjem minimalnog uzorka, nekoliko kapi krvi, u roku od sedam minuta može odrediti vrijednosti 14 parametara, koji se odnose na funkcije bubrega, jetre, gušterače, s tim da određuje i lipidogram što nam nije u hitnoj toliko bitno. Međutim, to je u sklopu uređaja pa smo i tu opciju prihvatili.

Do polovice godine u planu je nabava i uređaja za hematološku analizu, pomoću kojega se dobiva tzv. ‘krvna slika’. Koprivnička ambulanta Zavoda za hitnu medicinu, čije otvaranje je ravnatelj Devčić ponovno potvrdio tijekom ljeta, srećom će imati 24 sata dnevno na raspolaganju bolnički laboratorij pa će aparatima trebati opremati samo ispostave.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.