Roko Bašić i Željko Picig istupili iz HDZ-a

Roko_Basic_Renata_Husinec_Zeljko_PicigKRIŽEVCI – Upućeni u zbivanja na podravsko-prigorskoj političkoj sceni znaju da je Županijski odbor HDZ-a prošloga lipnja raspustio Gradski odbor stranke u Križevcima, te imenovao sedmočlano Povjerenstvo na čelu s Ivanom Katavićem. Ta je prinudna i privremena Uprava predložila isključenje iz stranke Roka Bašića i Željka Piciga, HDZ-ove kandidate za gradonačelnika i zamjenika, koji su zajedno s Renatom Husinec izbore izgubili u prvom krugu. Nasuprot prijedlogu križevačke organizacije stranke Sud časti županijskoga HDZ-a odbio ih je isključiti iz članstva, a za novi preokret u priči pobrinuli su se sami Bašić i Picig, odlučivši istupiti iz stranke. Picig je to učinio nakon 15 godina članstva i isto toliko na čelu Mladeži stranke i više mandata u Gradskom vijeću, a Bašić, koji je bio i predsjednik vijeća i gradonačelnik, jedan je od osnivača i prvi predsjednik križevačkog HDZ-a prije 24 godine. Obojica su složni u tvrdnji da ne žele biti članovi stranke koja je postala produžena ruka HSS-a.
– Zbog koalicije HDZ-a i HSS-a na nacionalnoj razini sva viša tijela HDZ-a dopustila su da križevački HDZ bude podružnica HSS-a. Koalicijski sporazum HDZ-a i HSS-a za grad Križevce najsramotniji je dokument u povijesti HDZ-a grada Križevaca, iz kojeg se iščitava da se HDZ mora odreći svojih programa i ciljeva, a da vijećnici HDZ-a moraju biti isključivi dizači ruku svih HSS-ovih programa, kakvi god oni bili, kaže Picig.

Novo vodstvo na čelu s Matom Devčićem izabrano je na nelegalni način, veli Picig, jer on i Bašić pred izbacivanjem iz stranke nisu se smjeli kandidirati ni za jednu dužnost, a stranka od izbora prošloga studenoga propada i slabi. Navodi i brojku od čak 300 članova koji odlaze iz križevačkog HDZ-a. – Čak 200 članova HDZ-a nije htjelo popuniti novi stranački upitnik na reviziji članstva održanoj krajem prošle godine, a izlazak iz stranke najavilo nam je još 100-njak članova HDZ-a, tvrdi Ž. Picig.

Roko Bašić ide korak dalje, sve do čelništva županijske organizacije HDZ-a. – Predsjednik Županijskoga odbora HDZ-a je Darko Koren, a ne Darko Sobota, jer ovaj izvršava sve što mu Koren preko Hrga naredi, bio je oštar Bašić.

Stranku napuštaju nakon šestomjesečne političke torture koju su im zajednički priredili HDZ i HSS, kažu dvojica dojučerašnjih istaknutih križevačkih HDZ-ovaca, koji namjeravaju nastaviti mandate kao nezavisni gradski vijećnici.

Darko_Sobota_Ivan_Vuk_Branko_HrgDarko Sobota: “Smišljena manipulacija u korist SDP-a”

KOPRIVNICA – Jedina istina koju su izrekli dvojica bivših križevačkih HDZ-ovaca je ona da im Sud časti nije potvrdio isključenje iz stranke, kaže šef Županijskog odbora HDZ-a Darko Sobota, a sve ostalo ocjenjuje smišljenom manipulacijom u kojoj se veliča vlastita uloga i zasluge, a omalovažava ili vrijeđa sve druge. Sobota kaže da nije točan podatak prema kojem je HDZ u Križevcima pred izbore brojio oko 600 članova, jer tada Bašić i Picig ne bi ispali iz utrke za čelne dužnosti već u prvom krugu.
– Dakle, 600 članova nije bilo, točna je informacija da ih je bilo oko 350. Raspuštanjem Gradskog odbora grada Križevaca, unutarstranačkim izborima koji su provedeni po Statutu, koliko god se tko trudio prikazati da to nije tako, je izabrano novo vodstvo koje je u međuvremenu, na čelu s dr. Matom Devčićem, upisalo novih stotinjak. Dakle, danas grad Križevci sa svojim temeljnim ograncima broji 450 članova, zbrojio je predsjednik ŽO HDZ-a.

Svoj sud o Bašiću i Picigu glasači su nedvosmisleno dali na prošlim lokalnim izborima, smatra Sobota. – Njihova nastojanja su prije svega prepoznali građani Križevaca i za njihov rad i trud su ih nagradili s rezultatima kakve su imali, a sa svojim radom u Gradskom vijeću i svojim nastojanjima prije i poslije izbora, zapravo oni su se javno opredijelili da pomažu SDP-u, smatra Sobota..

Kako je vijest o stotinama članova koji napuštaju HDZ našla mjesta i u nacionalnim medijima, Sobota veli da je cilj potpuno jasan, destabilizirati stranku od križevačke organizacije do vrha, te napraviti raskol i razdor u koaliciji HSS-a i HDZ-a, kojoj su se Bašić i Picig od samoga početka protivili. (RKC)

Iz HDZ-a izlazi 300 članova: “Stranku vode nesposobni i nepismeni ljudi”

Bašić i Picig, koji su u HDZ-u 24 i 15 godine, s tim da je prvi bio i gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća, nezadovoljni su, kako kažu, nedemokratskim i nekorektnim odnosom vodstva prema njima i većini članova.
– Izlazimo iz stranke jer nije demokratična, ne drži se statuta i podržava nesposobne, podobne i politički nepismene, ne uvažavajući one koji su aktivno godine darovali stranci i uložili svoje živote u HDZ – poručuju Bašić i Picig.

Ostaju u Gradskom vijeću, ali kao nezavisni i najavljuju da će biti čvrsta oporba vladajućem HSS-u, s kojim je HDZ u Križevcima u koaliciji još od 2009. godine, premda su i ranije bili bliski. HDZ-u u Vijeću ostaje dvoje članova.

Bivši HDZ-ovci najviše za gubitak utjecaja i dostojanstva stranke u gradu i okolici prozivaju bivšega stranačkog šefa Stjepana Peršina, koji je stranku prije lokalnih izbora 2013. ostavio na vjetrometini, te novog šefa dr. Matu Devčića, inače ravnatelja županijske Hitne pomoći, a koji, prema njima, nije predstavio program i priklonio se vladajućem HSS-u. Prozivaju i dožupana Darka Sobotu za “sramotno ponašanje i ignoriranje”.
– Zbog svega toga HDZ će “padati” i dalje na svim sljedećim izborima – drže bivši članovi, smatrajući i kako je stranci zbog koalicije s HSS-om oduzeto dostojanstvo.(VL)

Možda vam se svidi
  Subscribe  
Obavijesti me o
Pitagora
Pitagora

Eto HDZ je u Križevcima sad došao do kraja, raspuknuo se ko bebina zvečka. Sada se treba vratiti ishodištu i ponovno okupiti ekipu koja je osnivala križevački hdz devedesetih, anđelka serdarušića, branka tinodija, franca sokača, zvonka sokolića, franju jelušića da spase što se spasiti da 🙂

Vatrosas
Vatrosas

Dojmile su me se ove naručene čestitke u komentarima. Zaista moraš biti komad debila da bi pisao afirmativno o štakorima u bačvi koji su se međusobno stali glodati u nedostatku bolje hrane, ratnog plijena – društvene imovine. Gađenje sam odavno prevladao, još malo pa je gotovo i s prijezirom. Idućem “časnom” hadezejcu kojeg sretnem na ulici ću iz samilosti baciti pedeset lipa.

lepi Af
lepi Af

Situacija se je malo slegla i sad kad se sve rezimira mora se priznati da je ovaj dvojac zaslužio pohvale u dosadašnjem radu ali i na izlasku u STILU. Oni su izašli na jedan spektakularan način kojeg križevačka politička scena nije još doživjela.Stisnuli su kitu bedakima Kataviću,Devčiću,Peršinu i drugim hdzovcima da se nebudu oporavili do lokalnih izbora 2025.godine.Križevčani su naprosto oduševljeni, to moramo priznati sa rukom na srcu.

petrito
petrito

potpisujem

Pero Ždero
Pero Ždero

Kako li je samo lijepo završila prošla i počela ova godina, sdp-ovci konačno maknuli Knoka, HDZ-ovci raspušteni pa sastavljeni pa sad opet rastavljeni, a HSS ova kula od karata nikad bliže rušenju… Smiješe li nam se kakvi izvanredni izbori u gradu? Tko će biti gradonačelnik, tko će s kim koalirati, tko će imati vijeće? Koliko pitanja bez odgovora, a ja navijam za Štefa Stručića Benza, lik je neponovljiv, lep, zgodan, pametan, kulturan, poliglota, govori i jezike koje nitko ne razme… taj treba biti predsjednik hss-a a ovaj mali Devčić nek se kupi i nosi od kud je i došao.

propeler
propeler

precednik hssdezea je trebal šafran bit&,pak on prikapča struju hssovcima badav