‘BA Bikingom’ do skoro 4 kilometara biciklističkih staza

Ivan_HamonajecKRIŽEVCI – Gradska uprava bit će glavni korisnik i nositelj još jednog euro projekta; pored onih pod nazivima ‘Turizam bez granica’ i ‘Prekogranične vinske ceste’ odobren joj je i treći IPA prekogranični projekt s Mađarskom, pod nazivom ‘BA biking’.
– Radi se o projektu čiji je puni naziv ‘Biciklom od Balatona do Jadrana’. EU sufinancira 85%, dakle osigurava 786 tisuća eura. Projekt su razvili Grad Križevci kao glavni korisnik zajedno s mađarskom općinom Balatonszemes i radi se zapravo o razvoju biciklističkih staza, naime, pokraj Križevaca ne prolazi niti jedan biciklistički koridor, pa smo zajedno s mađarskim partnerima pokušali kreirati jedan novi, objasnila je kakav mu je sadržaj i koje ciljeve želi ostvariti pomoću proračuna od 925 tisuća eura Marija Podolski iz odjela za gospodarstvo i financije Grada Križevaca.

Pridruženi partneri projekta su Koprivničko-križevačka županija, Sportsko-biciklistička udruga mađarskog grada Marcalija te Turistička zajednica grada Križevaca. Od ukupne vrijednosti projekta gotovo 600 tisuća pripada glavnom korisniku, a utrošak te svote itekako bi se trebao primijetiti na križevačkim ulicama.
– Konkretno, u gradu je planirana je rekonstrukcija i gradnja novih biciklistističkih staza u ukupnoj dužini 3900 metara, planirano je i uređenje parkirališta površine 300 kvadratnih metara, izgradnja vidikovca i četiri odmorišta za bicikliste, veli viša stručna suradnica Marija Podolski.

Slijedi procedura ugovaranja projekta, pa bi njegov službeni početak mogao biti označen u travnju ili svibnju, a ovisno o ishodu javnih natječaja još ove godine mogući su i neki od radova na stazama. Osim pobrojanih ulaganja projekt ‘BA biking’ predviđa i razvoj staza za brdski biciklizam, pripremu karte staza, izradu GPS softvera i druge popratne poslove na promociji biciklizma u te vrste turizma.(RKC)

Mreža staza iz opisa projekta

“Mreža planirane biciklističke staze nadovezuje se na postojeću biciklističku i pješačku stazu u Ulici Nikole Tesle, a čine je nove dionice staze, koje kreću na jugu od željeničke stanice i prolaze Tomislavovom ulicom u dužini od 840,00 m do spoja sa ulicom Marcela Kiepacha, gdje će se izvesti radovi na rekonstrukciji i uređenju postojeće staze.

U mrežu staza ulazi i novoprojektirana staza u ulici Marcela Kiepacha dužine 607,00 m koja se veže i na Ulicu Nikole Tesle te sa njom i južnim dijelom Tomislavove ulice čini jedan prsten. Staza dalje nastavlja Gundulićevom ulicom, od križanja sa Ulicom Marcela Kiepacha i Tomislavovom ulicom, u ukupnoj dužini od 1.310,00 m, gdje je planirana gradnja potpuno nove staze. U nastavku staza prolazi Koprivničkom ulicom, ide postojećim pločnikom u Ulici bana Josipa Jelačića do potoka Vrtlin u dužini od 142,00 m, gdje će se izvesti samo manji zahvati na uređenju. Dalje se kreće postojećim sjevernim pločnikom Ulice bana Josipa Jelačića i istočnom stranom Trga bana Lackovića, koji će se djelomično rekonstruirati i urediti u dužini od 310,00 m. Dolazimo do parkirališta kod bazena, koje će se kao dio projekta također urediti, kao početna biciklistička točka u samom gradu.

Dalje staza nastavlja Svetokriškom ulicom u dužini od 293,00 m, gdje je predviđena djelomična rekonstrukcija postojećeg pločnika sve do spoja sa Potočkom ulicom. Postojećom stazom u Potočkoj ulici dolazimo do skretanja za sportsku dvoranu, gdje će se uz dvoranu i dalje uz boćalište i stadion izvesti nova staza dužne 398,00 m, koja se veže na šetalište Dragutina Novaka i vodi do početne točke na Trgu bana Lackovića ili ide dalje ulicom Ratarna (postojećim pločnikom) do brdske (makadamske) staze u ulici Ratarna, gdje je planirana gradnja vidikovca.

Ukupna dužina planiranih dionica staza iznosi 3.900,00 m, od čega će se izgraditi ukupno 1.917,00 m novih staza, dok će se ostalih 1.983,00 m djelomično rekonstruirati i urediti, sa planiranom gradnjom parkirališta površine 300,00 m2, vidikovca i četiri odmorišta za bicikliste.” (kž.info)

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. Crveni piše:

    🙂
    živi bili pa vidjeli, ali kaj je je dobro zvuči i svakako treba kopirati članak i spremiti ga… za predizbornu kampanju za dvije ili tri godine

  2. lipi piše:

    To je stvarno znacajna kilometraza od Balatona do jadrana ili je predizborni trik u reziji Hss-a – pa prosudite sami !

  3. čitatelj piše:

    znaju li se kakvi rokovi ili “kad bude, bit će”?

Komentari su zatvoreni.