Lani novi pad kriminaliteta

stop_policija_kontrola_prometaKOPRIVNICA – Kriminalitet se kontinuirano smanjuje na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, pokazuje statistika. Na 116 tisuća stanovnika lani se od najtežih kaznenih djela dogodilo jedno ubojstvo, čiji je počinitelj poznat, te četiri razbojništva, od kojih su tri počinitelja gotovo odmah otkrivena, a načelnik Darko Rep je uvjeren da će i četvrti ubrzo dolijati. Predstavljajući statističke brojke za prošlu godinu, izdvojio je pad broja kaznenih djela općeg kriminaliteta za oko 22%.
– Ali nije to najbitnije što smo mi njih zabilježili manje, najbitnije je to da u PU koprivničko-križevačkoj u ukupnom broju kriminaliteta iznose, slobodno ću reći, samo 48%. Prosjek Republike Hrvatske je 82% takvih djela, naglasio je načelnik.

Iako smatra da Koprivnica nije ugrožena zloupotrebom opojnih droga, 2013-te je otkriveno skoro 10% više takvih kaznenih djela, bilo ih je 189. Načelnik je pohvalio povećanu otkrivačku uspješnost, jer ona zajedno s kaznenim djelima iz prethodnih razdoblja ukupno iznosi oko 80 posto. Posebno je značajno povećanje otkrivanja organiziranog kriminaliteta i tu je postotak povećanja čak nevjerojatnih 900 posto. Od pokazatelja koji ne bilježe pozitivan trend je broj kazenih djela koja su počinila djeca i maloljetnici. Lani ih je bilo 108 i ta brojka je za 36 veća nego 2012. godine.

Povećan je i broj remećenja javnog reda i mira. Takvih je slučajeva policija na području Podravine i Prigorja lani zabilježila 555, najviše tučnjava, što je povećanje za oko 17 posto. No načelnik Rep vjeruje da je to rezultat proaktivnog rada policije te činjenice da im građani sve više vjeruju.
– Činjenica je da se ni u vinogradima više stvari ne rješavaju šakama, nego da se, ako pojedinac nekog drugog ugrožava, zove policiju. Činjenica je da iz romskih naselja ljudi zovu policiju u pomoć, a ne da sami završavaju svoje prepirke. Cilj nam je da svaki građanin ima zadovoljavajuće stanje, rekao je D. Rep.

Broj prometnih nesreća na cestama u našem kraju sve je manji. Na godišnjoj razini zabilježen je pad za skoro 7%, odnosno dogodilo ih se 660. Tu je pak najbitnije da je broj žrtava sa 10 u 2012-toj lani smanjen na šest.
– Naš je prosjek mrtvih na 100 tisuća stanovnika u prometu 5,2. Hrvatske je 9,2. Razvijene Europe, starih članica EU je 5.5, a cilj Europe je 5,0, usporedio je načelnik Darko Rep te dodao da time možemo biti ponosni.
Sve u svemu, zaključio je načelnik koprivničko-križevačke Policijske uprave, prioritet u ovoj godini bit će održavanje pozivitnog stanja sigurnosti.(RKC)

Vezano
1 komentar
  1. presvetli piše:

    Kad je stanje tak dobro, ne bude trebalo niti toliko policije pa je PU višak 🙂

Komentari su zatvoreni.