Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Počela javna rasprava o preustroju sudova – Križevci ispostava Bjelovaru

Opcinski_sud_Krizevci_zgradaZAGREB – Koprivnički općinski i prekršajni sud postali bi iduće godine ispostave varaždinskih sudova te vrste, a križevački bjelovarskih sudova, dok bi se Općinsko državno odvjetništvo Koprivnica, koje sada pokriva područje naše županije, podijelilo te dio pripao pod varaždinsko, a dio pod bjelovarsko odvjetništvo. Tako je predviđeno predloženom reorganizacijom pravosudnog sustava, predstavljenom jučer u Banskim dvorima. Postojeća mreža od 208 pravosudnih tijela u Hrvatskoj smanjila bi se na svega 95. Time bi predsjednika sudova i odvjetništava bilo 113 manje.

Novost je i da za žalbene postupke ne bi bila važna teritorijalna nadležnost, nego bi se postupak vodio na bilo kojem od 15 županijskih sudova u državi, nasumičnim odabirom kompjutora. Od teritorijalnog i organizacijskog preustroja Ministarstvo očekuje brojne pozitivne učinke, prvenstveno kraće i brže postupke. O svemu predloženom sada slijedi rasprava. Prethodnom reorganizacijom ukinuti su općinski i prekršajni sudovi u Đurđevcu te su oni potpali pod koprivničke, a sada bi svi zajedno postali ispostave varaždinskih sudova.(RKC)

Ministar Miljenić: ‘Otpuštanja sudaca neće biti’

Ovim prijedlogom reorganizacije pravosudnog sustava Križevci bi, uz Vrbovec, Čazmu, Garešnicu, Pakrac, Daruvar, Grubišno Polje i Viroviticu, postali ispostava Općinskog suda u Bjelovaru. Time, prema izjavama ministra pravosuđa Orsata Miljenića, gube predsjednici sudova, neki gradovi koji više neće biti sjedište suda i oni koji su možda željeli utjecati na odluke drugostupanjskih sudova jer to više neće moći:
– A građani ne gube ništa, već će dobiti brže postupke. Koncentrirali smo reformu baš zato na općinske i prekršajne sudove jer su oni najbliži ljudima, izjavio je ministar Miljenić za Jutarnji list.

Ivan_Majdak_SDP_Krizevci_press_tiskovna_konferencijaIvan Majdak (SDP): ‘Svi suci ostaju raditi u Križevcima’

No, kako neslužbeno doznajemo od predsjednika gradskog SDP-a Ivana Majdaka, koji se s komentarom javio u redakciju portala, do preseljenja suda i odlaska sudaca iz Križevaca ipak neće doći, prvenstveno zahvaljujući zadovoljavanju kriterija, poput vlasništva nad zgradom te dovoljnog broja sudaca i predmeta, ali i pomoći Hrvatske odvjetničke komore:
– Ovako se sada otvara mogućnost da se u daljnjem preustroju državne uprave Križevci više okrenu i fokusiraju prema Zagrebu umjesto neprirodnog pripajanja Varaždinu, a ukazuje se i kao rezervna mogućnost spajanje državnih službi između Križevaca i Vrbovca ukoliko bi bilo potrebno zbog kakvih drugih zadanih kriterija, istaknuo je Majdak.

Na društvenoj mreži Facebook Majdak je na svom profilu prekjučer na ovu temu uputio i izravnu kritiku gradskoj vlasti:
– Iako su naši “gradski oci” prizivali i priželjkivali odlazak Suda iz Križevaca, kako bi mogli još jednom “drvljem i kamenjem”, u ime svoje “HSS Partije” udarati po hrvatskoj Vladi i SDP-u, ostati će sutra ujutro jako razočarani. U sklopu reorganizacije pravosudnog sustava u Križevcima će i dalje ostati Sud, ovdje će i dalje “stolovati” suci, koji će i dalje dijeliti pravdu građanima Križevaca i okolice… Na taj će način građanima potkalničkog Prigorja biti omogućeno nesmetano “sudovanje” kao i do sada, i to zahvaljujući mnogima koji su spremno pomogli u ostvarenju ovoga cilja, ali na žalost NE i gradskoj vlasti i gradonačelniku Križevaca…(kž.info)

wpDiscuz