Lani 760 žrtava nasilja u obitelji

Nasilje_obitelj_zena_muskarac_dijetePODRAVINA I PRIGORJE – Na području Koprivničko-križevačke županije 760 osoba lani su bile žrtve obiteljskog nasilja. Od toga su dvije trećine, točnije 504 bile žene. Takva je policijska statistika na koju je, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, upozorila predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić. Što se tiče počinitelja, od 634 zabilježena slučaja obiteljskog nasilja u 80% su ga počinili muškarci. Broj evidentiranih slučajeva je u porastu.
– Kad govorimo o tome da li se radi da je i nasilje u porastu ili se radi o tome da smo mi ovim kampanjama ipak uspjeli senzibilizirati, pa i osnažiti, ojačati žene prije svega da prijavljuju nasilje i nasilnike i da su jednostavno odlučile da više ne žele trpjeti, ja vjerujem da je ovaj drugi oblik u pitanju, kaže Verica Rupčić.

Najugroženije žrtve obiteljskog nasilja smještaju se u skloništa, no Koprivničko-križevačka županija lani je ostala bez tzv. sigurne kuće. Smještaj je bio riješen kroz model specijaliziranog udomiteljstva i tako je to funkcioniralo dvije godine. No zakon je promijenjen i skrb je sada moguća isključivo kroz institucionalni oblik. Povjerenstvo nikada nije saznalo zašto je to učinjeno, amandman kojim bi se to vratilo u Saboru nije prošao, a Županijska skupština u više od godinu dana od ministarstva nije dobila odgovor što država planira učiniti po tom pitanju u Podravini i Prigorju. Brojke pokazuju da je sklonište u našoj županiji potrebno.
– Mi smo u situaciji da naše žene i djecu moramo zbrinjavati i sklanjati u različitim dijelovima Hrvatske, to je i u Zagrebu i u Rijeci, a to svakako nije dobro. Mislim da bi bilo puno bolje da su tu u okruženju gdje mogu nastaviti svoj život, rad, djeca školovanje i sve ostalo, naglasila je Verica Rupčić.

Dovoljno je traumatično nasilje koje su prošli, a kamoli kad se moraju skloniti u drugo mjesto te promijeniti cijeli svoj život, zaključila je.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. Kam da idem? piše:

    Vjerojatno se radi o pederima i lezbama srpskog porijekla

  2. Stipe piše:

    U tradicionalnoj hrvatskoj katoličkoj obitelji zna se gdi je ženi mjesto. Kad dobije zidarsku, zna zašo je dobila.
    Zašto je ovo nešto za internet, o ovoj temi mora da se šuti.
    Zna se što je brak i koja su pravila igre!
    Brine me onih 20%, to sigurno nije iz katoličkih obitelji
    treba preciznija statistika.

Komentari su zatvoreni.