Započeo ‘Mjesec astronautike Križevci 2013.’

Mjesec_astronautika_Krizevci_2013_PB220051_1U petak 22. studenog 2013. u restoranu Vojarna U Križevcima, na Trgu Sv. Florijana 17, izložbom fotografija o razvoju svemirskih letova započela je manifestacija „Mjesec astronautike Križevci 2013.“ koju preko 40 godina organizira Hrvatski astronautički i raketni savez, uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, kako bi promovirali astronautiku i zainteresirali mlade naraštaje, a naročito osnovce, za raketnu tehniku i raketno modelarstvo. Predavanje na temu „Razvoj astronautike i njen doprinos u istraživanju Marsa“ održali su predavači iz Akademsko astronomskog društva Rijeka Dinko Brautović i Zlatko Ciganj, a izložbu su postavili članovi Astronomsko astronautičkog društva Zadar, suorganizatori programa. Izložba se može svakodnevno razgledati sve do 16. prosinca, u uredovno radno vrijeme restorana, od ponedjeljka do subote 7-23 sata i nedjeljom 7-19 sati.

Mjesec_astronautika_Krizevci_2013_PB220058_1Svečanom otvorenju izložbe i manifestacije „Mjesec astronautike Križevci 2013.“ prisustvovalo oko četrdesetak posjetitelja, a svečanost su popratili i lokalni mediji. Uvodno izlaganje dali su Ante Starčević, predsjednik Aero kluba „Dragutin Novak“ Križevci koji je domaćin ove manifestacije, Bogomir Hren predsjednik Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, Ivan Knok predsjednik Zajednice tehničke kulture Križevci, a izložbu i manifestaciju otvorio je Darko Masnec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Križevaca.

Mjesec_astronautika_Krizevci_2013_PB220043_1Prema rasporedu programa “Mjesec astronautike Križevci 2013.” slijede još tri predavanja vezana za astronautiku. Drugo predavanje će se održati u četvrtak 28. studenog u 19 sati u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijakovečkoga, na temu „Život u orbiti“, a predavač je Goran Nikolašević. Treće predavanje je 2. prosinca u 18 sati u Velikoj vijećnici Grada Križevaca, na temu „Rakete i svemirski brodovi“, o čemu će govoriti poznati astronom Ante Radonić, voditelj planetarija s odjelom astronautike Tehničkog muzeja u Zagrebu. Posljednje, četvrto predavanje predviđeno je za 10. prosinca u 19 sati na istom mjestu, na temu „Bojite li se da vam nebo ne padne na glavu“, o čemu će govoriti poznati hrvatski istraživač meteorita prof.dr.sc. Tihomir Marjanac, izvanredni profesor Geološkog paleontološkog zavoda Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Mjesec_astronautika_Krizevci_2013_PB220074_1 Mjesec_astronautika_Krizevci_2013_PB220060_1

Vezano

Komentari su zatvoreni.