Kroje novi proračun županije

Darko_KorenKOPRIVNICA – Predstavnici svih političkih opcija zastupljenih u Županijskoj skupštini sastali su se s čelnicima izvršne vlasti i stručnih službi Županije, kako bi čuli glavne obrise proračuna koji se kroji za iduću godinu. Župan Darko Koren kaže da novi plan blagajne neće bitno odstupati od ovogodišnjeg, koji nakon tri rebalansa, u siječnju, srpnju i ovoga mjeseca, iznosi 162 milijuna kuna, no očekuje da će s tim novcem teže pokriti potrebe proračunskih korisnika i izgurati godinu.
– Iznos sredstava koji dobivamo od države, decentraliziranih sredstava za naše temeljne funkcije, to je obrazovanje i zdravstvo, oni će vjerojatno biti manji jer svake godine se umanjuju na teret našeg izvornog dijela proračuna. Mi to naravno ne želimo, ali poučeni iskustvima i nekim spoznajama koje imamo, to će se dogoditi i u idućoj godini, ponovno ćemo morati pronalaziti neka rješenja da taj prostor, da tako kažem, zakrpamo iz vlastitih izvornih prihoda, kaže župan.

Da će novi državni proračun u novim pokušajima štednje pokušati još malo pritegnuti dotok novca na niže razine nije nikakva novost, ministar financija Slavko Linić u tome je bio više nego konkretan.
– Ja njega naravno razumijem, jer on je samo ministar financija, odnosno ministar poreznog sustava; na njemu je samo da što više novca ubere od građana i što manje potroši za te iste građane i to je potpuno razumljivo, međutim, nije Linić država. Država su svi ljudi koji žive u tim malim sredinama i njihova djeca koja idu u te male područne škole i to će biti posljednja linija obrane, ako se slobodno tako malo umjetnički izrazim, na kojoj ćemo mi stajati i pokušati održati barem ovo postojeće stanje, poručio je Koren.

Proračun će osigurati novac za svakodnevne troškove sustava o kojima brine područna uprava, veli Koren i zaključuje da nekakvih velikih i revolucionarnih zahvata tu sigurno neće biti, već će nastojati održati postojeće stanje, koje je po njegovom mišljenju bolje nego u većini drugih županija.
Temeljni financijski dokument Koprivničko-križevačke županije, iz kojega se može iščitati što ta uprava i samouprava kani u idućoj godini, trebao bi se naći na dnevnom redu Skupštine polovicom prosinca.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.