Sutra u Križevcima počinje ‘Mjesec astronautike’

Mjesec_astronautike_Krizevci_2013_Plakat-finalOd 22. studenog pa sve do 16. prosinca 2013. u Križevcima se održava manifestacija “Mjesec astronautike” u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza i Hrvatske zajednice tehničke kulture te suorganizatora Zajednica tehničke kulture Križevci, Grada Križevaca i Astronomsko astronautičkog društva Zadar. Ova manifestacija s četrdesetgodišnjom tradicijom održavanja ima za cilj popularizaciju astronautike, raketne tehnike i raketnog modelarstva kroz tematska predavanja te prigodnu izložbu fotografija. Izložba autora Lozovine, Pavleša i Dijana o razvoju astronautike, od prvih sovjetskih i američkih svemirskih letjelica pa sve do današnjih nevjerovatnih podviga „malih svemirskih divova“, bit će od sutra podstavljena u dvorani restorana Vojarna, gdje je i otvorenje manifestacije u 19 sati. Domaćin manifestacije je Aero klub „Dragutin Novak“ Križevci.

Mjesec_astronautike_Krizevci_2013_Pozivnica– Nakon što smo sa ovom manifestacijom proteklih godina obišli Garešnicu, Zadar, Obrovac, Zagreb, Pulu,Vinkovce, Novu Raču, Rijeku i mnoge druge gradove, a ciljem popularizacije atronautike, raketne tehnike i raketnog modelarstva, stigli smo u Križevce kako bi promovirali astronautiku i zainteresirali mlade naraštaje, a naročito osnovce, za raketnu tehniku i raketno modelarstvo, istaknuo je koordinator manifestacije Ivo Dijan.

Mjesec_astronautike_Krizevci_2013_katalogNa dan otvorenja održat će se prvo od četiri predavanja, na temu „Razvoj astronautike i njen doprinos u istraživanju Marsa“, o čemu će govoriti Dinko Brautović i Zlatko Ciganj iz Akademsko astronomskog društva Rijeka. Drugo predavanje će se održati u četvrtak 28. studenog u isto vrijeme u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijakovečkoga, na temu „Život u orbiti“, a predavač je Goran Nikolašević. Treće predavanje je 2. prosinca u 18 sati u Velikoj vijećnici Grada Križevaca, na temu „Rakete i svemirski brodovi“, o čemu će govoriti poznati astronom Ante Radonić, voditelj planetarija s odjelom astronautike Tehničkog muzeja u Zagrebu. Posljednje, četvrto predavanje predviđeno je za 10. prosinca u 19 sati na istom mjestu, na temu „Bojite li se da vam nebo ne padne na glavu“, o čemu će govoriti poznati hrvatski istraživač meteorita prof.dr.sc. Tihomir Marjanac, izvanredni profesor Geološkog paleontološkog zavoda Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Vezano
4 komentara

Komentari su zatvoreni.