Od nedjelje obvezna vožnja s upaljenim svjetlima

auto_info201310261726493Pomakom kazaljke sata za jedan sat unatrag, s 3.00 na 2.00 sata u nedjelju 27. listopada 2013. se prešlo s ljetnog na zimsko računanje vremena. Time započinje obavezno korištenje svjetala na vozilima tijekom dana, podsjećaju iz Operativno komunikacijskog centra policije Policijske uprave Koprivničko-križevačke.

Naime, sukladno članku 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, na svim motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
– Za vozače koji za vrijeme vožnje danju na motornim vozilima nemaju upaljena dnevna ili kratka svjetla predviđena je novčana kazna od 300 kuna.

Tijekom cijele godine svi vozači moraju noću i u slučaju smanjenje vidljivosti (magla, kiša i dr.) na svojim vozilima upaliti prednja bijela i stražnja crvena svjetla.
Vozači koji sudjeluju u prometu noću i za smanjene vidljivosti, tijekom cijele godine, imaju obvezu paljenja svjetla na svojim vozilima. Za kršenje ovih odredbi od strane vozača motornih vozila predviđena je novčana kazna od 500 kuna, a od strane vozača bicikala novčana kazna od 300 kuna.

Iz PU Koprivničko-križevačke također podsjećaju vozače bicikala da noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, a pješake da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti. Za kršenje ovih odredbi predviđena je novčana kazna od 300 kuna.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar

Komentari su zatvoreni.