Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Od nedjelje obvezna vožnja s upaljenim svjetlima

auto_info201310261726493Pomakom kazaljke sata za jedan sat unatrag, s 3.00 na 2.00 sata u nedjelju 27. listopada 2013. se prešlo s ljetnog na zimsko računanje vremena. Time započinje obavezno korištenje svjetala na vozilima tijekom dana, podsjećaju iz Operativno komunikacijskog centra policije Policijske uprave Koprivničko-križevačke.

Naime, sukladno članku 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, na svim motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
– Za vozače koji za vrijeme vožnje danju na motornim vozilima nemaju upaljena dnevna ili kratka svjetla predviđena je novčana kazna od 300 kuna.

Tijekom cijele godine svi vozači moraju noću i u slučaju smanjenje vidljivosti (magla, kiša i dr.) na svojim vozilima upaliti prednja bijela i stražnja crvena svjetla.
Vozači koji sudjeluju u prometu noću i za smanjene vidljivosti, tijekom cijele godine, imaju obvezu paljenja svjetla na svojim vozilima. Za kršenje ovih odredbi od strane vozača motornih vozila predviđena je novčana kazna od 500 kuna, a od strane vozača bicikala novčana kazna od 300 kuna.

Iz PU Koprivničko-križevačke također podsjećaju vozače bicikala da noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, a pješake da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti. Za kršenje ovih odredbi predviđena je novčana kazna od 300 kuna.

Duda Križevci

Duda Križevci liked this on Facebook.

wpDiscuz