Groblje se širi na još 4 hektara

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKRIŽEVCI – Jedna od tema kojom će se na idućoj sjednici baviti križevačko Gradsko vijeće bit će donošenje Detaljnog plana uređenja novog dijela gradskog groblja. Kako je sadašnji prostor gotovo popunjen, Detaljnim planom će se odrediti širenje groblja na drugu polovicu njegove površine.
– Ovdje se radi o površini od oko 4 ha, gdje 48% budućeg groblja će biti zaposjednuto s grobnicama, a preostali dio odlazi na razne servisne odnosno uslužne zone i taj čitav dio novoga groblja bit će gradu Križevcima dovoljan za idućih 150 godina, naveo je stambeno-komunalni pročelnik Anđelko Nervo.

Planom je rezerviran prostor i za novo parkiralište, servisno i zeleno dvorište, kolumbarijum ili prostor za urne, novi središnji križ, a cijeli prostor bit će opasan živom ogradom ukrasnog zelenila. Također, računalo se i na dostupnost novoga prostora osobama s otežanim kretanjem.
– Budući da je visinska razlika, denivelacija preko tri metra, moramo voditi računa i o osobama sa smanjenom pokretljivošću, moralo se ići u te dijagonalne puteve koji im ne stvaraju prepreku, te se terasasto groblje spušta za tu razliku od tri metra, objasnio je A. Nervo.

Križevačko groblje oformljeno je 1898. godine na sjevernom kraju grada, prostoru iza kapele svetoga Roka. Obilježava ga bogato parkovno uređenje i brojni umjetnički kameni spomenici, te preko stoljeća stare arkade pod kojima su pokapani židovski uglednici. Na starom dijelu iskorišteno je oko 4500 ukopnih mjesta.(RKC)

Vezano
1 komentar

Komentari su zatvoreni.