Završni koncert Zlate Životić na čembalu

U ponedjeljak 2. studenog u atriju Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, solistički recital je održala čembalistica Zlata Životić. Recital je ujedno bio završni koncert umjetničkog usavršavanja kojeg je Zlata upisala na Muzičkoj akademiji kao nastavak obrazovanja nakon stečene diplome. Mentor na ovom dvosemestralnom postdiplomskom studiju bila je renomirana profesorica Višnja Mažuran.

Zlata Životić je, osim studija čembala, završila i studij teorije glazbe na Muzičkoj akademiji, te je stalno zaposlena u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima. Njenim posredstvom prošle godine je križevačka glazbena škola kupila i vlastito čembalo, te se time uvrstila na listu malobrojnih hrvatskih škola u kojima se nastava održava i na ovom baroknom instrumentu.

Iako je to uvriježeni običaj, čembalo je nepravedno, pa čak i pogrešno nazivati “pretečom glasovira”, jer je ono samostalan i potpuno razvijen instrument (dok naziv “preteča” implicira nekakav prijelazni oblik) čija je emancipacija u Hrvatskoj još uvijek na početku. U prilog tome govori i činjenica da je upravo Zlata Životić prvi postdiplomant čembala u našoj zemlji.

Kako je to običaj na postdiplomskom studiju, program Zlatinog završnog koncerta bio je tematski objedinjen. Tema koncerta bila je “Johann Sebastian Bach i sinovi”. Već sam naziv ukazuje na to da se radi o različitim generacijama, te time i različitim glazbeno-stilskim obilježjima.

Počevši od strogo baroknog stila oca Johanna Sebastiana, izabrana djela trojice najznačajnijih sinova, Wilhelma Friedmanna, Carla Philippa Emanuela i Johanna Christiana, pripadaju već razdoblju pretklasike, pa čak i rane klasike (u slučaj najmlađeg, Johanna Christiana).

Vrlo zahtjevan i naporan program sastavljen od sonata, suita, te “Kromatske” fantazije i fuge izveden je sa sigurnošću i preciznošću kakva se i očekuje na ovom stupnju obrazovanja, te uz vrlo suptilno i promišljeno poštivanje stilskih značajki.

Kulturni značaj ovog koncerta znala je procijeniti i publika, sudeći po velikom broju posjetitelja, među kojima su bili i brojni Zlatini kolege, prijatelji i podržavatelji iz Križevaca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.