Križevačka “kraljica” istrčala već 50 godina. Svojim stazama.

ZorkecUskoro, točnije 6. listopada, proslavit  će  50. rođendan križevačka “kraljica  sportova” . No, po svemu sudeći ta će obljetnica proći bez svečanosti, rođendanske torte  i čestitara. Jer, i poslije  pola  stoljeća, “kraljica” je  u našem gradu još uvijek Pepeljuga, bez toliko  obećavane staze. No, čuda se događaju, kao i u počecima stvaranja i života nekadašnjeg kluba “Kalnik” i potom “Čelik”, čiji su trkači i trkačice pobjeđivali na državnim i balkanskim krosevima i prvenstvima. Zahvaljujući svome daru i stručnom radu entuzijasta koji su klub vodili (i vode) u gotovo danas nezamislivim uvjetima  i siromaštvu. Odrastali su naraštaji nekih novih klinaca (dakako i cura) trenirajući u “čarobnoj” Ratarskoj šumi, koja je do danas ostala glavna staza u utrkama po trnju do zvijezda, lansirajući trkače poput peterostrukog olimpijca  Branka  Zorka, osvajača  prvog odličja  u samostalnoj Hrvatskoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANeću spominjati i brojne  druge atletičare koji barem to zaslužuju, pa neka  se nitko ne uvrijedi. Podsjetivši me na obljetnicu zamolili su me da  ih ne spominjem, iako su utrli put križevačke  atletike vježbajući i doslovno bosonogi po snijegu. Kažu, nismo mi važni, važan je klub i grad koji je živio s klubom odgajajući svoju  mladost i prenoseći kroz tih 50 godina baklju s prvim žarom. Prije deset godina objavili smo knjižicu “Jazavac i njegova  družba  iz Ratarske šume – kronologiju atletskog kluba  u Križevcima  od  1963. do 1974. godine.”

KoriceOd  tada su stasali novi trkači, rođene nove zvijezdice. Potakle su nove, prije svega privatne, inicijative za uređenje  suvremene i primjerene atletske staze, što treba  svesrdno pozdraviti i poduprijeti. Vrijeme je (možda već i prošlo) da se dopiše knjiga o križevačkoj atletici. Ne zato da bi se nekome i nekima podiglo spomenik nego da se razgori vatra i polet novorođenih  poklonika kraljice sportova, zdravog odgoja i života bez zloporaba, manipulacija i nedopuštenih sredstava što se sve više koriste u komercijaliziranim sportovima, bez radosti igre i društvenog suživota. Čestitam ovaj 50. rođendan svima kojima on nešto znači.

Možda vam se svidi
  Subscribe  
Obavijesti me o
Jelena Đuranec
Jelena Đuranec

Jelena Đuranec liked this on Facebook.

Luka Borčić
Luka Borčić

Luka Borčić liked this on Facebook.

Mirjana Mira Horvat
Mirjana Mira Horvat

Mirjana Mira Horvat liked this on Facebook.

Tanja Grloci Gatarić
Tanja Grloci Gatarić

Tanja Grloci Gatarić liked this on Facebook.

Ivica Burić
Ivica Burić

Ivica Burić liked this on Facebook.