U subotu Varaždinske barokne večeri ponovo u Križevcima

??????????????????????U subotu 28. rujna 2013. s početkom u 19 sati u križevačkoj Grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice će se održati koncert u sklopu 43. izdanja Varaždinskih baroknih večeri. Ovo je jubilarni, 10. put da renomirani festival ozbiljne glazbe gostuje u Križevcima, a ovaj put će nastupiti ruski ansambl Musica Antiqua Russica s programom “Ruska i talijanska glazba 18. stoljeća”. Ulaznice po cijeni od 50 kuna za odrasle i 20 kuna za učenike, studente i umirovljenike mogu se nabaviti u uredima Pučkog otvorenog učilišta, Turističke zajednice ili na samom ulazu, pola sata prije početka koncerta. Organizator ovog prvoklasnog kulturnog događaja je Koncertni ured Križevci, uz suorganizaciju POU Križevci te pokroviteljstvo Grada Križevaca.

grkokatolicka_katedrala_svete_trojice_rezidencija_KrievciOvaj ansambl iz St. Petersburga je utemeljio Vladimir Shulyakovsky 1988. godine. Prvu seriju koncerata izvodili su u Katarininoj Palači u blizini St. Petersburga i ansambl je time postao simboličan – u obliku baroknog grada sa snažnim oličenjem u tom arhitektonskom kompleksu s kojim je postao određen faktor estetičkog koncepta ansambla i repertoara. Krajem osamdesetih, ujedinio je istaknute ruske glazbenike – primjerice poznata imena kao Alexander Kiskachi, Vladimir Radchenkov, Alexei Ivanov kao i Victoria Evtodieva, dobitnica nagrade na natjecanju. Evdotijeva je specijalizirala povijesno izvođenje glazbe 17. i 18. stoljeća.

43_Varazdinske_barokne_veceri_KrizevciAnsambl je uskoro definirao svoj profil: Ruska glazba 18. stoljeća koju su glazbenici našli u arhivima St. Petersburga, a ansambl je dobio je novi život koji su prikazali na koncertima čime su dobili bazu svog repertoara. Istovremeno je ansambl izvodio mnogo zapadne Europske glazbe. Tijekom novijih godina Musica Antiqua priredila je tucet programa, od rane talijanske barokne glazbe 17. stoljeća pa do vjerske glazbe Arvo Pärta. Ansambl je putovao na turnejama, ne samo u Rusiji, Europi i Sjedinjenim Državama gdje je Musica Antiqua nastupala na skoro svim glavnim festivalima, već također na “egzotičnim” mjestima kao u Africi i Sibiru. Izvedbe ansambla Musica Antiqua Russica i njihovi CD-I nailaze na veliki odaziv u štampi, te dobivaju vrlo visoke ocjene kritičara i stručnjaka.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara

Komentari su zatvoreni.