Obilježena 22. godišnjica preuzimanja vojarne

Vojarna_ban_Stjepan_Lackovic_Krizevci_KalnikKRIŽEVCI – Obilježena je 22. godišnjica oslobođenja kasarne ‘Kalnik’; misu zahvalnicu u crkvi Sv. Ane služio je župnik Stjepan Soviček , a po njezinom završetku kod spomen obilježja u Perivoju ratnika odana je počast sugrađanima koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku. Vijence su položila i svijeće upalila izaslanstva Grada, Županije i Kriznoga štaba bivše općine Križevci, predstavnici policije i udruga iz Domovinskog rata. Branitelji su se natjecali na Memorijalnom turniru u nekoliko sportova i igara; u beli najbolji su bili pripadnici HVIDRA-e, u pikadu Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Sveti Marko Križevčanin, a u ribolovu 15. mješovitog protuokolopnog divizijuna. (RKC)

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. hhh piše:

    Govoriti o tome vremenu iz ove prespektive na način da je tvz kasarnu Kalnik zauzimala nekakva uređena vojska, nije moguće. Radilo se većinom o dragovoljcima. Jako puno se improviziralo. Kasarna Kalnik i skladište Široko Brezje je zauzeto i to treba znati, među prvima u Hrvatskoj i to u sklopu operacije koja se neformalno zvala “Bitka za vojarne”. U tih 6 dana došlo se u posjed mnogo oružja i streljiva i to je najveća vrijednost te operacije. U svim vojnim objektima koji su prešli u Hrvatske ruke kasnije, oružje i oprema uglavnom su bili onesposobljeni ili u kvaru jer je sve ispravno odveženo.

  2. cuma piše:

    Nismo je samo tako “preuzeli”, pa to se radi u nekakvim primopredajama,,ovdje se i ginulo, prije toga opsjedalo i sa zebnjom iz minute u minutu, iz sata u sat iščekivao vrlo mogući pokušaj izvlačenja, uostalom takav jedan djelomični pokušaj rezultirao je bjegom vojnika JNA iz skladišta Čret pogibijom dvojice naših branitelja i ranjavanje jednog. Dannas toliko godna poslije mislim da možemo otvorenije govoriiti i o propustima počinjenih lošim rukovođenjem i zapovjedanjem iz vrhuške gradskog stožera! “Preuzimanje” kasarne Kalnik nažalost ima i mnoge tragične implikaciije koje se na sreću nisu dogodile, kako su nas vodili i tko nas je vodio super smo i prošli!

  3. hhh piše:

    Ovo je bila kao i svake godine obljetnica oslobađanja bivše vojarne ili kasarne “Kalnik” i obljetnica osnivanja križevačkih ratni postrojbi. To pišemo i napominjemo svake godine, uvijek i iznova. Badava. Točan naziv nije definiran, ali obilježava se upravo ovo što sam naveo.

Komentari su zatvoreni.