Još se ne zna tko će bivšu sinagogu preurediti u Turistički centar

sinagogaKZNedostatak novca glavna je prepreka na putu ostvarenja želja i planova svih vrsta i gotovo svima, pa tako i lokalnim samoupravama, no dogodi se koji put da novac nije u pitanju, a put do željenog cilja ipak nije baš jednostavan. Takav je slučaj s preuređenjem nekadašnje križevačke sinagoge u novo sjedište tamošnje Turističke zajednice, za što su euri osigurani u Križevcima odobrenom prekograničnom IPA projektu Turizam bez granica. Europski projekt i novac tražili su i provođenje natječaja za izvođače radova po europskim pravilima, no prvi pokušaj nije uspio, kaže gradonačelnik Branko Hrg.
– Natječaj je bio raspisan i proveden je; trajao je 60 dana po standardima EU. Nažalost, nismo mogli izabrati izvođača radova; jedan, koji je na vrijeme predao ponudu prekoračio je planirani iznos sredstava, a drugi zainteresirani izvođač zakasnio je jednu minutu u predaji ponude. Znate, pravila su jasna – ako piše do 12 sati, to je do 12 sati, ne možeš doći u 12,01 sati.
Iako je novi natječaj odmah objavljen, teško da će se ove godine uspjeti napraviti značajniji dio višemilijunskog posla na zgradi iz 1895. godine.
– Očekujemo da će se sada malo ozbiljnije tome pristupiti i da će se izvođači pojaviti. Moramo čekati 60 dana od objave natječaja, nakon toga, vjerujemo, da ćemo imati dovoljno ponuđača da možemo nekoga izabrati u okviru sredstava koja su osigurana, nada se Hrg.
Nakon isteka trajanja natječaja i odabira još treba pričekati i žalbene rokove i rješavanje mogućih prigovora, tako da kaže Hrg, potpisivanje ugovora s odabranom tvrtkom realno za očekivati krajem studenoga. Projekt time nije ugrožen, jer je provedba predviđena tijekom dvije godine, no ipak je šteta gubitka vremena i rokova koji su zacrtali da novi Turistički informativni centar bude završen do idućega Spravišća. S drugim euro projektom, uspostave vinske ceste u Prigorju, u Križevcima imaju više sreće pa će ovih dana početi jedan od njime zacrtanih poslova, izgradnja ceste i parkirališta kod jezera Čabraji.

Vezano
21 komentara
  1. nakostrijeshena piše:

    Turistički informativni centar. U Križevcima, gdje svaka dobra inicijativa pada u vodu. Gdje treba najezda zmajeva, kao kod Tolkiena, da sve sprže i da se krene ispočetka. Ovi o turizmu znaju kao i magarac o daktilografiji. Meni se od njihove logike kosa diže na glavi. Ova sinagoga je trebala biti sinagoga, nek se mole nekakvom bogu, a ne da ova mafija krade preko toga.

  2. Aspro piše:

    Ma nisu lokalni plejeri uopće u ovoj igri.Znas se da vanzemaljci u zadnje vrijeme pikiraju na sve moguće i nemoguće “obrtaje” kapitala u Križevcima….Ko ima mudo da kritizira hrvatskog premijera,taj može i radit kaj hoće i biti u stranci koju si sam odabere a bez obzira na to koja ga stranka plaća.

  3. Djole piše:

    Hrg je glavni hdzovac.Katavić je samo interesna figura.

  4. devx piše:

    Peršin kao što je poznato nije više predsjednik HDZ-a i to od prije lokalnih izbora. HDZ je raspušten i ima povjerenika. Beton Dubrava nije u stečaju.

  5. destiny piše:

    DEVX JE VJEROVATNO ZAPOSLEN U GRADSKOJ ZGRADI KADA DAJE TAKOVA RAZMIŠLJANJA,ČULA SAM DA JE HRG PREDSJEDNIK HDZ-A KRIŽEVCI,A DA PERŠIN MORA PROVODITI NJEGOVE NAREDBE,JEL TO MOGUĆE

  6. karlo piše:

    uostalom,kakve veze to ima sa sinagogom….

  7. karlo piše:

    ako je beton dubrava u stečaju onda svaka čast hdzu i sdpu,tu je hss čekao proviziju

  8. devx piše:

    HDZ je bio protiv Beton Dubrava. Je, ali tko? Tko je Habijanec…ili tko je Željko Picig i Roko Bašić koji su glasali protiv? Interesi ili…?

  9. Slučajni prolaznik piše:

    Ne volim HSS, ali dok god bude u tom SDP-u Knok s Sokolićima, Brlićima i takvim, nikad neće dobiti moj glas, jer su svi previše povezani privatnim biznisom… A ovo oko betonare je takvo da je čak i HDZ bil protiv, znači isto same muljaže

  10. devx piše:

    Kad ste tako mudri, zašto je svojevremeno blokirana investicija Beton Dubrava u zoni Čret? Nije li Knok i SDP bio “tvrd” radi interesa u Radniku?

  11. cuma piše:

    Da se kasnilo i jedan dan, dobronamjerna i učinkovita gradska vlast u ovom slučaju je trebala biti malo više fleksibilna, ovako dobra volja eventualnog investitora bit će usmjerena prema nekom drugom projektu u nekom drugom gradu. Tvrdo držanje pravila u ovom slučaju se ne može ničim opravdati!

  12. devx piše:

    Bilten križevačkog SDP-a

  13. Aspro piše:

    Bolje zakasnit jednu minutu neg ostat bez jedne milje kuna.
    Ko se drži pravila ko pijan plota,ne dođe daleko….
    Ak se mogu vuć novci iz nekih tamo fondova za puste nekretnine,zašto se nemože vuć da se digne neka mrkla proizvodnja
    nečega a da to nisu rušilački projekti prek pola grada ili radnja parkinga na običnom ribnjaku usred pripizdine?
    Kaj Marjan-Učka čeka s gradnjom na najatraktivnijoj lokaciji kraljevskoga grada?Da nisu i oni zakasnili s kojom “minutom”?

    1. Aspro piše:

      Hm…

  14. Štijef piše:

    Ajde ne zezajte, navodno je vura bila sinkronizirana sa NIST-F1 atomskim satom ( http://en.wikipedia.org/wiki/NIST-F1 )

  15. Slučajni prolaznik piše:

    Treba se držati pravila, to neke jebe, jer se ne može nekaj sa strane popaliti… A iskreno raduje me kaj bude se vratil stari izgled…

    1. Tomo piše:

      pa bil je i red da se vrne na staro jer je tada bila predivna zgrada..sada je samo ruglo!!!!

  16. Azrael piše:

    Hahaha, zakasnili su jednu minutu, jel to ovi ozbiljno?

Komentari su zatvoreni.