Skulpture s Freshwood festivala za mobilni zoološki vrt od granja

Freshwood plakatDok je većini granje od drveća “nuspojava” koje se riješe spaljivanjem, ili koristeći kao potpalu za roštilj, križevački kipar i likovni pedagog Igor Brkić (36) našao mu je i umjetničku primjenu – od grana, većih, manjih, “štrkljavih”, grubih, počeo je stvarati splet, oblikujući ih u figure nalik životinjama. No, na tome nije stao, već je odlučio svojom tehnikom animirati kolege umjetnike, i “izrastao” je Festival granja, novi križevački”happening” koji traje od danas do nedjelje.
– Freshwood Festival, odnosno Festival (svježeg drva), granja, čini mi se da odražava jedinstven način izrade skulptura u Hrvatskoj, a prezentira ručne radove od granja, koji će kasnije služiti u svrhu stvaranja prvog mobilnog zoološkog vrta od granja – objašnjava Brkić, otkrivajući da je naziv festivalu dala Olinka Gjigaš, direktorica Turističkog ureda Križevci, uz udruge K.V.A.R.K. i Skaville suorganizatora ovoga prvog okupljanja “granatih” umjetnika, koji će stvarati i izlagati na području bivše vojarne i Klubu kulture u Križevcima.

Drveni bikonjaPokrovitelji su Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica grada Križevaca, Restoran Vojarna i Srednja škola Ivana Seljanca Križevci.
– Takve skulpture moći će ukrašavati i gradske parkove i time davati dodatnu atrakciju u okolišu, a daje i kulturnu i turističku vrijednost mjesta – navodi Brkić, koji je senzacije već izazivao stvaranjem snježne skulpture u obliku glave izumitelja Marcela Kiepacha, pa drvenih gljiva “ludara” na festivalu Cest is d’ Best…
PrintFreshwood danas počinje izradom skulptura umjetnika, akademskih kipara iz Osijeka i Rijeke – Nikole Fallera, Dejana Kljuna i Drage Stojakovića, te keramičara i kipara iz Koprivnice Dragutina Ciglara Laa i samog Brkića. Oni će svoje razgranate kreacije oblikovati u parku vojarne i sutra i u nedjelju, kad je i završno predstavljanje postignuća. U Klubu kulture u nedjelju je navečer koncert Zoo Bez Granica, s nastupom križevačkih rockera Visoki Tlak.

Vezano
4 komentara
  1. cuma piše:

    U prirodi, kad nas uvatilo, u granje na sr,,,,,ali i kad nam podivljali hormoni u ranom pubertetu nisu dali mira, pa smo zajedno sa svojim prvim ljubavima baš u grmlju tražili spas od znatiželjnih,,,,možda bi bilo dobro da umjetnik pokuša staviti u fokus svoga stvaralaštva i rečene funkcije,,,,,

Komentari su zatvoreni.