Rosenberg s trijom virtuoznim izvedbama u Križevce “prizvao” duh velikog Djanga Reinhardta

 

Foto: Irma Vargić
Foto: Irma Vargić

Mlada križevačko-podgaječka udruga C-dur i njezin predsjednik Boris Brčić ponovno su, nakon proljetnog seminara i koncerta Jeffa Berlina, ugodno iznenadili svoje sugrađane vrhunskim koncertom u Velikoj dvorani Hrvatskog doma, u subotu 31. kolovoza. Nastupio je jazz trio u sastavu Stochelo Rosenberg i Mate Matišić na gitarama i Jurica Štelma na kontrabasu.Ovaj “križevački trio”, kako ga je u šali nazvao Matišić, u istom je sastavu ove godine već nastupio u splitskom HNK, a ovaj se puta okupio posebno za križevački koncert, ponovno s Rosenbergom kao centrom i glavnom zvijezdom.

Foto: Irma Vargić
Foto: Irma Vargić

Gypsy jazz gitarist Stochelo Rosenberg jedan je od vodećih svjetskih izvođača u tom žanru. U rodnoj Nizozemskoj, unutar obitelji samih glazbenika, udružio se s dvojicom rođaka, osnovavši Rosenberg Trio, koji je nastupao, između ostalih, i sa Stephaneom Grapellijem, violinistom koji je s velikanom Djangom Reinhardtom 1930-ih godina 20. stoljeća osnovao francuski Hot Club kvintet. I bez poznavanja takvoga glazbenog “pedigrea” glavnog aktera koncerta, slušajući svirku Stochela Rosenberga teško je ne ostati impresioniran. Nevjerojatna je mekoća i suptilnost njegova tona, koja se ne gubi ni u jednom trenutku brzih pasaža i improvizacija.

P1600729Ostala dva člana trija, Mate Matišić i Jurica Štelma, također su imali puno prilika pokazati vlastito umijeće i virtuoznost, uspješno potvrdivši svoj renome. Koncert je inače protekao vrlo ležerno i ugodno, uz pozornu publiku koja nije propustila pokazati svoje oduševljenje nakon sola svakoga člana. Trio je većim dijelom izvodio skladbe Djanga Reinhardta, uz nekoliko jazz standarda i autorskih skladbi Stochela Rosenberga, između kojih je Mate Matišić komunicirao s bendom i publikom, održavajući opuštenu atmosferu. Udruga C-dur je najavila kako priprema još dva koncerta u sklopu humanitarne akcije prikupljanja sredstava za novu atletsku stazu, pa preostaje vidjeti kakva će nam glazbena iznenađenja još prirediti.

 

Možda vam se svidi
  Subscribe  
Obavijesti me o
Sanja Novosel
Sanja Novosel

Sanja Novosel liked this on Facebook.

Boris Prstec Prđo
Boris Prstec Prđo

Boris Prstec Prđo liked this on Facebook.

Sandra Poštić
Sandra Poštić

Sandra Poštić liked this on Facebook.

vl
vl

bravo boris, tak se dela za naš grad, budimo i dalje zdravo i mlado pozdravlja te l.v.

Boris Brčić
Boris Brčić

Zahvalljujemo na pomoći,promociji i svima koji su se odazvali ovoj akciji .