Rosenberg s trijom virtuoznim izvedbama u Križevce “prizvao” duh velikog Djanga Reinhardta

 

Foto: Irma Vargić
Foto: Irma Vargić

Mlada križevačko-podgaječka udruga C-dur i njezin predsjednik Boris Brčić ponovno su, nakon proljetnog seminara i koncerta Jeffa Berlina, ugodno iznenadili svoje sugrađane vrhunskim koncertom u Velikoj dvorani Hrvatskog doma, u subotu 31. kolovoza. Nastupio je jazz trio u sastavu Stochelo Rosenberg i Mate Matišić na gitarama i Jurica Štelma na kontrabasu.Ovaj “križevački trio”, kako ga je u šali nazvao Matišić, u istom je sastavu ove godine već nastupio u splitskom HNK, a ovaj se puta okupio posebno za križevački koncert, ponovno s Rosenbergom kao centrom i glavnom zvijezdom.

Foto: Irma Vargić
Foto: Irma Vargić

Gypsy jazz gitarist Stochelo Rosenberg jedan je od vodećih svjetskih izvođača u tom žanru. U rodnoj Nizozemskoj, unutar obitelji samih glazbenika, udružio se s dvojicom rođaka, osnovavši Rosenberg Trio, koji je nastupao, između ostalih, i sa Stephaneom Grapellijem, violinistom koji je s velikanom Djangom Reinhardtom 1930-ih godina 20. stoljeća osnovao francuski Hot Club kvintet. I bez poznavanja takvoga glazbenog “pedigrea” glavnog aktera koncerta, slušajući svirku Stochela Rosenberga teško je ne ostati impresioniran. Nevjerojatna je mekoća i suptilnost njegova tona, koja se ne gubi ni u jednom trenutku brzih pasaža i improvizacija.

P1600729Ostala dva člana trija, Mate Matišić i Jurica Štelma, također su imali puno prilika pokazati vlastito umijeće i virtuoznost, uspješno potvrdivši svoj renome. Koncert je inače protekao vrlo ležerno i ugodno, uz pozornu publiku koja nije propustila pokazati svoje oduševljenje nakon sola svakoga člana. Trio je većim dijelom izvodio skladbe Djanga Reinhardta, uz nekoliko jazz standarda i autorskih skladbi Stochela Rosenberga, između kojih je Mate Matišić komunicirao s bendom i publikom, održavajući opuštenu atmosferu. Udruga C-dur je najavila kako priprema još dva koncerta u sklopu humanitarne akcije prikupljanja sredstava za novu atletsku stazu, pa preostaje vidjeti kakva će nam glazbena iznenađenja još prirediti.

 

Vezano
5 komentara
  1. vl piše:

    bravo boris, tak se dela za naš grad, budimo i dalje zdravo i mlado pozdravlja te l.v.

Komentari su zatvoreni.