Križevci: Naplaćuju vodu kako im se prohtije

Računi za vodu za lipanj, bez rješenja i dodatnog objašnjenja, uvećani su za 33,8 posto – rekao je Ivan Held, ogorčeni Križevčanin, koji tvrdi kako već dva mjeseca pokušava dobiti odgovor od mjerodavnih u Komunalnom poduzeću, no to mu ne uspijeva. Sporni računi za lipanj, kaže, poslani su kad je većina građana na godišnjem odmoru. Uvjeren je da je razlog tome kako ne bi reagirali odnosno na vrijeme uočili što im stručnjaci iz Komunalnog poduzeća ’pakuju’.
Prema prijašnjim računima za vodu, te posljednja dva, za lipanj i srpanj, obračunato na osam prostornih metara vode, što je prosjek potrošnje dvočlanog kućanstva u gradu, po staroj cijeni ispalo je 64,1 kunu, dok je po novome 85,8 kuna, dakle 33,8 posto više.

 

Drastično povećanje cijene

– Na 92 posto ovako uvećane osnovice još slijedi 23 posto PDV-a, a naravno svi smo platili i ne baš jeftin priključak – rekao je Ivan Held. Dodaje kako o drastičnom povećanju cijene nije uspio dobiti suvisle informacije od odgovornih, no vjeruje da će kad-tad stići nova rješenja na kojima će se vidjeti tko je dao blagoslov za novi obračun.
– Djeluje mi kao da uprava Komunalnog poduzeća zna samo kako doći do novih strojeva i kako napraviti teniske terene za osobnu rekreaciju i zbrinuti svoje rodbinske i stranačke pajdaše – kazao je Ivan Held.

Muči ga, kaže, što je osim povećanja cijena uveden i fiksni dio naplate.
– Taj fiksni dio uveli su zbog vikendaša kod kojih se ne mogu naplatiti pa teret njihovih troškova podnesemo mi ostali – objasnio je svoje viđenje situacije Held.

Goran Gregurek, direktor Komunalnog poduzeća, stao je na loptu i pojasnio da se ne radi o nikakvom potajnom povećanju cijena.
– Mediji su pisali o našim nakanama da povećamo cijene vode, što nismo godinama činili, a sad smo morali zbog novih zakonskih odredbi te su o tome raspravljali i gradski vijećnici, dok cijeli slučaj stoji jasno napisan na internetu kojim se služi 90 posto građana – rekao je Gregurek. Dodao je kako su Križevci otišli korak dalje i za dvadesetak posto povećali cijenu potrošnje kućanstva, a za desetak posto smanjili gospodarstvenicima, jer će, kaže, za dvije godine to zbog Europske unije svi gradovi morati učiniti.

Dio za održavanje sustava

– Mogli smo čak zaračunati cijene po novom obračunu i prije lipnja, ali išli smo na ruku ljudima i čekali krajnji rok početka nove naplate – kazao je Goran Gregurek. Novi, fiksni dio cijene obrazlaže potrebom za održavanjem sustava, koji se na neki način treba financirati, ali i, ponovno, izjednačavanjem s europskim standardima.
– Prema zakonskim obavezama, svakih pet godina moramo korisnicima zamijeniti plinsko brojilo, novim, baždarenim. Istovremeno trebamo od nečega financirati održavanje cijelog sustava, bilo da korisnici troše vodu ili ne troše, cijevi i dalje moramo popravljati – rekao je Gregurek. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.