Ostalo oko 200 slobodnih mjesta u srednjim školama

large_img_37PODRAVINA I PRIGORJE – Od ponuđenih oko 1400 mjesta u podravsko-prigorskim srednjim školama nakon završenog prvog kruga upisa slobodnih je ostalo 200-njak, a neupisanih učenika oko stotinu, izvijestio je zamjenik župana Ivan Pal. U srednjoškolskim klupama bilo je osigurano stotinjak mjesta više nego je završenih osmaša, a kao i svake godine, dio klupa popunit će učenici iz susjednih županija.

– Kad se zavrte svi ovi ostali upisni krugovi koji su pred nama, onda ćemo vjerojatno imati 100-njak mjesta slobodnih, ostat će prema nekakvom našem standardu, no međutim tu opet dođete do brojke da vam u razredu može biti 30 učenika, 28, ali može biti i 24, tako da ja zapravo mislim da nikakvih ozbiljnijih problema s upisima neće biti, barem u većem broju škola.

U nekoliko bi ipak moglo biti teškoća pri formiranju razrednih odjela, primjerice u Srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima, gdje je za jesenski rok ostalo 40-tak slobodnih mjesta, od čega 10 za mljekarske tehničare, te po devet za mljekare te struku voćar, vinogradar, vinar. Što se pak tiče rezultata na državnoj maturi, dožupan Pal je zadovoljan uspjehom naših maturanata, pogotovo gimnazijskih, no kod strukovnih izdvojio je primjer kojim nije zadovoljan, Srednju školu Koprivnica.

– Kod strukovnih je škola jedna druga situacija; imamo vrlo uspješne škole i imamo ove godine po mojoj slobodnoj procjeni, nek mi nitko ne zamjeri, jednu vrlo neuspješnu, radi se o Srednjoj školi u Koprivnici, koja je ostvarila dosta loš rezultat. To mišljenje dijele i kolege iz te škole i ravnateljica i ostali ljudi upućeni u sustav i moram reći da je tu više faktora uključeno u igru.

Iz osobnog ravnateljskog iskustva dožupan Pal smatra da je razlog lošim rezultatima na maturi to što su strukovne škole zbog svojih programa u bitno lošijem položaju, pa je njihovim učenicima koji žele studirati nužna pomoć u obliku dodatnih sati pripreme za tri najvažnija predmeta na maturi. (RKC)

20 godina CSF
Vezano
1 komentar

Komentari su zatvoreni.