Lokalni HDZ-ovci osnovali udrugu ‘Demokroacija’

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU subotu 27. srpnja 2013. u Križevcima je osnovana Udruga za promicanje građanske političke kulture „Demokroacija“ kojoj su glavni cljevi, kako se navodi u objavi za javnost, promicanje građanske političke kulture, poticanje građana, posebno mladih i žena, na djelovanje u politici te na razvijanje i unapređenje političke kulture, demokratskoga civilnog društva otvorenog za promjene i razvoj. Za predsjednika novoosnovane udruge izabran je Željko Picig, potpredsjednici su Krešimir Habijanec i Patricia Županić, članovi upravnog odbora su Berislav Raguž, Ljiljana Fištrović, Dubravko Picig i Josip Crnčić, a članovi nadzornog odbora Roko Bašić kao predsjednik te Marcel Kovačić i Dragutin Lepčić. Radi se o mahom članovima lokalnog ogranka Hrvatske demokratske zajednice, a posebno je zanimljivo da je ova udruga osnovana samo mjesec dana nakon što je Županijski odbor HDZ-a Koprivničko-križevačke županije na sjednici 26. lipnja donio odluku o raspuštanju Gradskog odbora HDZ-a Križevci nakon, kako je navedeno na web stranicama ogranka, analize izbornih rezultata lokalnih izbora održanih u svibnju, koji ne odgovaraju stvarnim dometima i mogućnostima stranke.

Roko_Basic_Renata_Husinec_Zeljko_PicigFunkciju raspuštenog Gradskog odbora HDZ-a, kojem su na čelu bili Roko Bašić, Željko Picig i Berislav Raguž, do izvanrednih stranačkih izbora je preuzelo sedmeročlano povjerenstvo na čelu s Ivanom Katavićem, poznatim križevačkim poduzetnikom i uglednim HDZ-ovcem. Na proteklim lokalnim izborima upravo su Bašić i Picig kao kandidati za gradonačelnika Križevaca i njegovog zamjenika, uz kandidatkinju za zamjenicu Renatu Husinec, osvojili tek 21% glasova, što je bilo nedovoljno za 2. izborni krug, dok je njihova stranka osvojila tek četiri mjesta u Gradskom vijeću. Bašić se zatim na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća, ponovno bezuspješno, kandidirao za predsjednika vijeća unatoč prijedlogu pobjedničkog HSS-a da predsjednika Gradskog vijeća daje HSS, a potpredsjednike HDZ i SDP. U svjetlu Sporazuma o strateškom partnerstvu i trajnoj političkoj suradnji koji su ovaj mjesec potpisali predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i HSS-a Branko Hrg, može se reći da su Bašić i njegovi suradnici raspuštanjem ogranka, osim zbog poraza na izborima, kažnjeni i za svojevrsnu političku neposlušnost. Treba spomenuti da su lokalni HSS te HDZ s povjerenikom početkom srpnja potpisali i Sporazum o postizbornoj suradnji za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu u Gradu Križevcima 2013. godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAStoga se i osnivanje ove udruge može shvatiti kao inicijativa dijela “odmetnutog” članstva lokalnog HDZ-a za proširivanjem prostora javnog djelovanja u političke svrhe i izvan stranačkih okvira. Iako je sjedište udruge u Križevcima, navodi se da će udruga djelovati u cijeloj Hrvatskoj, a organizirat će i gostovanja poznatih stručnih osoba iz Hrvatske i svijeta:
– Udruga će promicati razvoj društveno-odgovornog poslovanja i djelovanja u svim segmentima te se zauzimati za povećanje utjecaja civilnoga društva u procesima razvoja demokratskoga građanskog društva, ističe u dopisu predsjednik udruge Picig, najavljujući organizaciju stručnih skupova, tribina i radionica s ciljem poticanja razvoja građanske političke kulture. U članstvo udruge pozivaju sve zainteresirane građane, koji ih mogu kontaktirati e-poštom, a u izradi su i web stranice udruge.

Vezano
27 komentara
 1. danas piše:

  a ovo mi je fora pričao je vi ste onda neki pajdaši pa ga ti cinkaš

 2. goro piše:

  a kaj ovih hrgovih tu nema, pa kaj ni to koalicija,morti nisu kapaciteti

 3. marko piše:

  A kaj bu i Katovic napravil, stari deda bi opet probal u politiku pa kaj se ne seca kak je zadnji put popusil …

  1. mr. burns piše:

   cuma…ti si stvoren za tu udrugu

   1. cuma piše:

    no comment

 4. marko piše:

  Koji budalasi na slici na celu sa habijancom i marcelom !

 5. Matjaž Kek piše:

  Habijanca za predsjednika!

 6. vl piše:

  a kolko svi ovi sa slike imaju radnoga staža (ne mislim političkoga)?

  1. danas piše:

   što je pjesnik želio reči

 7. cuma piše:

  Žalim također što su se braco i seka izgubili, i zbog njih samih i zbog nas ostalih!

  1. karlo piše:

   samo naprijed-očekujem prve događaje udruge

 8. cuma piše:

  Ako se stvarno radi o odmetnutim članovima HDZ-a, onda imaju moju potporu, bili su na pragu nevjerojatne misije, koaliranja s najljućim protivnicima samo da prekinu vladavinu nepotizma i bezobzirne agresije na zdrav mozak! Građani Križevaca, nažalost će još malo pričekati da izađu iz mraka u kojem se nalaze već 15-tak godina!

  1. realan piše:

   tako je ali je seljak kupil husince

 9. mr. burns piše:

  jebate, pa ovi osnivaju novu stranku…kaj budu leteli iz hadezeja

 10. karlo piše:

  nije ovo loše, fali nam takva udruga

  1. danas piše:

   al na slici vidim da to nisu sve hdzovci

   1. danas piše:

    tak da ne stoji baš naslov

   2. imt 533 piše:

    danas, a koji to od njih nije hdz-ovac, da se razumijemo, nemam ništa protiv hdz-a, al ovi picigovi…katastrofa

  2. imt 533 piše:

   tako je karlo, baš nam fali, pogotovo s picigom na čelu….san snova

   1. danas piše:

    gospodična na slici nije član ni jedne, toliko znam

    1. danas piše:

     imt a tko tebi brani osnovat udrugu,osnuj i budi bolji

     1. imt533 piše:

      koja gospodićna?

 11. bukva grab piše:

  I tko će nas podučiti demokraciji? Picig i Roko Bašić? Ili možda Habijanec?

 12. imt 533 piše:

  to je odbjegli dio hdz-ovaca, al ima ih još Picig i Roko…:D 😀 😀

 13. imt 533 piše:

  prestrašno… 😀

  1. presvetli piše:

   Eto to je glad za foteljama, ako ne ide u vlasti, ono barem u udruzi koju treba izmisliti zbog želje za foteljom

   1. thrue piše:

    Ova je dobra.,fotelje u udruzi, tu se uglavnom samo naradiš ko…

Komentari su zatvoreni.