Ne nađu li posao ‘bježe’ dalje širom zemlje (znanja)

Ivana Štironja (25) iz Križevaca kao tek diplomirana profesorica hrvatskog jezika i informatologije nije na posao u struci čekala ni jedan jedini dan. Imala je sreću što se, odlaskom djelatnice na porodni dopust, baš tog dana oslobodilo mjesto u jednoj osnovnoj školi, pa je ugrabila priliku! – Zahvalna sam što radim u struci kao nastavnica hrvatskoga jezika, rad s djecom me veseli. Skupljam i važno iskustvo – objašnjava Ivana, koja je na zamjeni do Nove godine, nakon čega, kaže, ide dalje. Iako ne razmišlja previše o tome jer je trenutačni posao ispunjava, mlada kroatistkinja napominje da će tada proučavati natječaje i oglase za posao, ako treba i u cijeloj zemlji.

"Brzina" kojom je Ivana dobila posao više je  izuzetak nego pravilo među osobama s tek završenim fakultetom u Koprivničko-križevačkoj županiji. Podaci o kretanju nezaposlenih za listopad govore da je broj osoba s VSS-om koje su prvi put prijavljene na "biro" porastao u odnosu na rujan – njih 20 pridružilo se 71-orici, od kojih neki mjesecima, pa i godinama, čekaju priliku. Liječnik Ivan Milas (25) u evidenciji je od stjecanja titule u srpnju, a očekuje poziv Zavoda za zdravstveno osiguranje da mu se odobri stažiranje u nekoj od bolnica u Zagrebu. Svjestan je da na području županije neće tako skoro početi s liječničkom praksom. Za traženje posla širom zemlje bit će “osuđena” i 24-godišnja Jelka Vukobratović, jer sa zvanjem profesorice flaute od iduće školske godine možda će biti višak u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima. Troje Križevčana dijeli sudbinu mnogih visokoobrazovanih građana Hrvatske, za čija je znanja njihova sredina preuska pa moraju ići u veće gradove. Čak su i u križevačkoj gradskoj upravi vodili računa o tome pa su nedavno odustali od uvjeta da se korisnici gradskih kredita nakon studija moraju vratiti raditi u rodni grad. Kažu da će mladi više vratiti budu li ovdje imali samo boravište i plaćali prirez.

Među nezaposlenim VSS-ovcima najviše je ekonomista, samo u Koprivnici 12. Krešimir Belčić traži posao, javlja se na natječaje i u velike kompanije, odakle stižu negativni odgovori. Ne gubi nadu da će naći posao u gradu.

– Upisao sam doktorski studij u Osijeku, ulažem u svoje znanje, što mi je zadovoljstvo. Premda sam se javljao i u Zagreb želim doprinijeti razvoju Koprivnice.

Kako će proći on i drugi ekonomisti, ne zna se, no dio javnosti naklapa da velike domaće kompanije zbog svjetske krize neće neko vrijeme primati nove stručnjake.

Prema mjesečnom statističkom biltenu u izdanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Križevci, u listopadu su u županiji evidentirane 5.402 nezaposlene osobe, 11 više nego u rujnu, ali i čak 973 manje nego u listopadu 2007.! No na biro se prvi put javilo 505 osoba, ili 17.7 posto više u odnosu na rujan, od čega 336 izravno iz radnog odnosa a 60 izravno iz redovnog školovanja. Čak 78 posto novih nezaposlenih već ima prethodnog radnog iskustva. U listopadu je održan Okrugli stol na kojem je istaknuto kako je osim obrazovanja za konkurentnost na tržištu rada bitno imati i što više dodatnih vještina.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.