Prebrojite bijele rode u svome kraju

Bijela_roda_Kopački_rit_ptice_prebrojavanjeHrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode poziva na ovogodišnju volontersku akciju prebrojavanja bijelih roda, čime se želi skrenuti pažnju na rode kao indikatore stanja u kojem se nalazi priroda i utjecaj čovjeka na nju. Radi se o popularnoj akciji sakupljanja informacija o populaciji bijelih roda u Hrvatskoj u kojoj mogu sudjelovati svi ljubitelji prirode.
– Jedan par roda hrani sebe i svoje mlade u dobro očuvanim vlažnim livadama u blizini većih i manjih vodotoka, ribnjaka i jezera. Ukoliko se u Vašoj okolici smanjuje broj roda ili ih više nema, možete si postaviti pitanje zašto je to tako, te hoće li biti negativnih utjecaja i na Vaš život, ističe predsjednik HDZPP-a Darko Podravec, koji poziva žitelje na slanje fotografija i komentara.

Rode su lako uočljive tako da sudjelovati može svatko, sve do kraja srpnja. Ukoliko su mlade rode crnih kljunova dovoljno velike, dovoljno je pogledati ih kroz prozor kuće, automobila, autobusa ili vlaka, na putu na posao, školu, prijateljima ili rodbini. Uočeno treba zapisati u obrazac i poslati ga e-poštom. Podaci se mogu poslati i SMS-om ili jednostavno nazvati na 091/7295-891. Svako dojavljano gnijezdo dobiti će ime po promatraču, što će u vrlo kratkom roku biti vidljivo na internetskoj karti na kojoj je više od 1300 gnijezda koja su locirana prošlih godina. Procjenjuje se da ih u Hrvatskoj ima oko 1500. Kartom se mogu poslužiti svi promatrači koji budu željeli provjeriti poznate lokacije ili žele tražiti gnijezda čije nam lokacije nisu poznate.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.