Kreće 46. Križevačko veliko spravišče

Križevačko_veliko_spravišče_vatromet_Križevci Četrdeset šesto Križevačko veliko spravišče održava se od 13. do 16. lipnja 2013. kada će se u četiri dana programa obnoviti legenda o sukobu i pomirbi križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara. Program Spravišča počinje u četvrtak 13. lipnja kada publici vrata otvara Multimedijski kulturni centar koji će ugostiti izložbu skupltura „Glavonje“ akademskog kipara Igora Brkića te izložbu „Literagrafija“ grupe autora iz Mađarske. Iste će večeri biti predstavljeni književni radovi i prijevodi hrvatskih i mađarskih autora. Za kraj večeri planirani su koncerti kantautorske zvijede Luke Belanija iz Križevaca, te jazz klarinetista Miroslava Radicsa iz Pečuha.

Središnji događaj Spravišča – pomirba križevačkih purgera i kalničkih šljivara – ove godine kao novost uvodi predstavu Momačke večeri u predivnoj prirodi Kalnika u četvrtak u 20 sati tijekom koje kalnički šljivari slave odlazak na pomirbu u Križevce. Od petka 14. lipnja se tijekom tri večeri Spravišča na glavnoj pozornici nastavlja predstava pomirbe, svadbe i razlaza zavađenih susjeda u kojoj glavne uloge imaju: križevački notarijuš, kalnički kaštelan, varoški sudac, “fiškuš”, “vunbacitelj”, a sve pod redateljskom palicom Adama Končića.

Za vrijeme Spravišča održavaju se različite kulturno-umjetničke priredbe, izložbe, koncerti, kulinarska događanja, radionice i prezentacija tradicionalnih suvenira, izložbe životinja, sportske i ostale priredbe. Pozornicom Spravišča proći će na stotine izvođača, profesionalaca i amatera, pa će i ove godine Spravišče ponuditi ponešto za sve uzraste. Uz podršku IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska u gostovanje Križevcima dolaze umjetnici i skupine iz Pečuha i Nagyatada, dok će međunarodnu izložbu vina „Križevačke gorice“ uz ostale obogatiti vina i vinari sa vinske ceste Pečuh-Mecsek.

Ako niste znali

Križevačko veliko Spravišče temelji se na legendi iz 13. stoljeća koja govori o neprekidnom sukobu križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara, te na Križevačkim štatutima, popularnom vinskom ceremonijalu i prvim pisanim pravilima o ponašanju u veselom društvu i za punim stolom. Prema predaji, polovinom 13. stoljeća križevački su se purgeri i kalnički plemenitaši (“šljivari”) konačno pomirili i sprijateljili. U znak pomirbe sazvano je “Veliko Spravišče” u Križevcima na kojem su se jedni drugima zavjetovali da će živjeti u slozi i ljubavi, pomagati si i zajedničkim snagama suzbijati neprijatelje. Kruna uspjeha “Spravišča” bila je velika veselica na kojoj se jelo, pilo i zabavljalo “po križevečki”.

Vezano

Komentari su zatvoreni.