Obilježen ‘Međunarodni memorijal svijeća’ za podizanje svijesti o oboljelima od AIDS-a

Udruga HERA je prošlu nedjelju u sklopu Savjetovališta za mlade, u suradnji sa Crvenim križom, Udrugom Glas mladih, Savjetom mladih Križevci i Ginekološkom ambulantom Križevci obilježila Međunarodni memorijal svijeća. Na glavnom Gradskom trgu zapaljeno je 187 svijeća koje su simbolizirale broj umrlih u Hrvatskoj. Prema podacima Registra za HIV/AIDS Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj danas živi oko 800 osoba zaraženih HIV-om, od čega je 211 AIDS bolesnika.

Međunarodni Memorijal svijeća, održava se u više od 115 zemalja svijeta te je jedinstveni događaj koji promovira edukaciju, podiže svijest i potiče na akciju. Ovo je jedna od najstarijih i najvećih kampanja u svijetu za podizanje svijesti o ovoj bolesti i smanjenju diskriminacije i stigmatiziranja osoba zaraženih HIVom i oboljelih od AIDSa. Prvi puta je obilježen 18.05.1983. i od tada se održava svake treće nedjelje u svibnju. Danas u svijetu živi 33 miliona ljudi zaraženih HIVom, kojima je potrebna sveopća solidarnost i podrška u njihovoj borbi.

Aktivnosti kampanje počinju na dan borbe protiv AIDS-a 1. prosinca, a završavaju ovim memorijalom. U kampanju su uključene udruge HIV pozitivnih osoba, osoba oboljelih od AIDS-a, ali i druge: udruge žena, obrazovne i zdravstvene institucije, mediji i mnogi drugi. Memorijal se obilježava u rasponu od malih događanja u lokalnim zajednicama, do nacionalnih komemoracija. Međunarodni memorijal svijeća obilježio se u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Čakovcu i Virovitici.Ove se godine i grad Križevci, prvi puta, pridružio ovom događaju.

Od 1985. godine, kada su prvi HIV pozitivni bolesnici registrirani u Hrvatskoj, u Registru oboljelih od HIV/AIDS-a Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u razdoblju od 1985.-2012. registrirano je 1017 osoba s HIV infekcijom, od čega 371 oboljelih od AIDS-a. U istom je razdoblju 187 osoba umrlo od AIDS-a. U 2012. godini prijavljeno je 71 novih slučajeva zaraze HIV-om, 21 oboljelih od AIDS-a i 6 smrti osoba oboljelih od AIDS-a, što je na razini zadnjih 10 godina.

Hrvatska je zemlja niske prevalencije HIV infekcije (<1% stanovništva nositelji HIV-a). Godišnje se posljednjih deset godina HZJZ-u prijavljuje prosječno 60 inficiranih HIV-om. Među oboljelima i dalje dominiraju muškarci (85.6%). Najveći broj infekcija registrira se u dobnoj skupini od 25 do 44 godina. Godišnja učestalost HIV infekcije kreće se u vrijednostima 12-17 na milijun stanovnika, što Hrvatsku i dalje svrstava u zemlje niskog rizika za zarazu HIV-om (57/1 milijun prosjek za zemlje EU/EEA u 2011.).

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.