Danas obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Gradskom muzeju

Povodom Međunarodnog dana muzeja te Europske noći muzeja jučer je u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena izložba o dr. Josipu Kalasanciju Schlosseru vitezu Klekovskom, nastala u suradnji križevačkog muzeja s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom u Zagrebu. Danas, na sam Međunarodni dan muzeja, Gradski muzej Križevci, kao i izložba o dr. Schlosseru u Likovnoj galeriji, biti će otvoreni od 10 do 14 sati i od 18 do 22 sata. Posjetiteljima će biti omogućen uvid u bogatu Zbirku razglednica, koja broji više od 650 razglednica Križevaca i okolice, i koja je zaštićena kao kulturno dobro Republike Hrvatske! Ulaz je slobodan.

Dr. Josip Schlosser rođen je u Češkoj 1808. godine, završio je studij medicine u Beču, a 1836. doselio je u Hrvatsku. Osnivač je botanike (zajedno s Vukotinovićem) i entomologije u Hrvatskoj, bio je praliječnik Trojedne kraljevine, prvi član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti te predstojnik Prirodoslovno-matematičkog razreda Akademije. Jedan je od osnivača i prvi predsjednik Hrvatskog planinarskog društva.

Dr. Josip Schlosser živio je u Križevcima u dva navrata (1844.–1854. i 1861.– 1864.), a njegov odnos prema našem gradu najbolje je opisao njegov prijatelj i suradnik Ljudevit Vukotinović u Schlosserovom nekrologu objavljenom 1883. u kojem kaže: “Deset godina delovao je Schlosser u županiji križevačkoj sa najboljim uspjehom, nit nebi bio ostavio nikada županiju ni grad Križevac, koji mu postade milim zavičajem, da nije pod upravom ministra Bacha županija križevačka raztrgana i dokinuta”.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.