‘Crisium Code’ se predstavlja na međunarodnom skupu računaraca i linuxaša u Zagrebu

Na prestižnoj međunarodnoj konferenciji “DORS/CLUC 2013. – Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Convention” koja se od danas do petka održava u Hotelu International u Zagrebu, Andrej Dundović iz križevačke udruge P.O.I.N.T. održat će predavanje s temom “Crisium Code – slobodan softver u turističkoj promidžbi“. Dundović će govoriti o građanskoj inicijativi “Kodiranje Križevaca” koja je, između ostalog, rezultirala slobodnim softverskim rješenjem za pripremu i upravljanje QR kodovima s primjenom u promidžbi križevačkih kulturno-povijesnih i drugih lokacija. Konferencija DORS/CLUC, koju organiziraju udruge HrOpen i HULK, održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH.

 

Kodiranje Križevaca (Crisium Code) građanska je inicijativa Udruge P.O.I.N.T. kojoj je cilj unapređenje turističke promidžbe Križevaca i promocija kulturno-povijesne baštine uz primjenu modernih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. QR kodom povezuju se fizičke lokacije i relevantne informacije o toj lokaciji u virtualnom svijetu, što omogućuje turistima i građanima da uz pomoć pametnog telefona dobiju virtualni turistički vodič. Inicijativa je tehnički realizirana putem web aplikacije koja “u letu” generira QR kodove spremne za tisak te autoriziranim korisnicima omogućuje upravljanje i naknadno mijenjanje URL-ova na koje QR-ovi upućuju.

Aplikacija je licencirana pod AGPLv3 i napisana u programskom jeziku Python. Posebnost ove inicijative jest u javnoj i slobodnoj dostupnosti cjelokupne dokumentacije i izvornog koda, što omogućuje jednostavnu realizaciju sličnih inicijativa i projekata. Ovo je primjer kako korištenjem slobodnog softvera i otvorenih standarda neprofitne i nevladine organizacije mogu osigurati opstojnost i transparentnost svojih projekata te paralelno doprinijeti realizaciji sličnih inicijativa.

Andrej Dundović apsolvent je fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu s interesom za fiziku visokih energija, kozmologiju i temelje kvantne teorije. Pored fizike, uključen je i u projekte slobodnog softvera (član uredništva portala Linux Za Sve, voditelj lokalizacije KDE-a, koordinacija projekta HrOpenWiki itd.) te projekte i inicijative lokalnih građžanskih udruga (Križevačka astronomska udruga Perzeidi, Udruga P.O.I.N.T., Informatički Klub Križevci).

Ova građanska inicijativa provedena je zahvaljujući financijskoj potpori ​Regionalne zaklade za lokalni razvoj “Zamah” u 2012. godini u sklopu decentraliziranog modela financiranja ​Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.