Sutra tribina ‘Obitelj – temelj ili izazov suvremenog društva’

Povodom Međunarodnog dana obitelji Udruga žena HERA Križevci poziva sutra, u srijedu 15. svibnja 2013. u 13 sati u u Veliku vijećnicu  Grada Križevaca na tribinu “Obitelj – temelj ili izazov suvremenog društva”. O izazovima obitelji u suvremenom društvu govorit će Željka Koluder Vlahinja, ravnateljica Obiteljskog centra Koprivničko-križevačke županije. O ulozi Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u sustavu podrške i zaštite obitelji govorit će Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja će također predstaviti istraživanje o položaju trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada. Moderatorica tribine je Marina Švagelj Jažić, a ulaz je slobodan.

Međunarodni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15.05.1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece” – kao odraz značaja što ga međunarodna zajednica pridaje obitelji kao temeljnoj jedinici društva. Sve države trebale bi svim svojim obiteljima garantirati jednakost i ljudska prava, poticati zajedništvo u obavljaju kućanskih poslova i odgovornosti uz eliminiranje svake diskriminacije po spolu, pružiti im mogućnost zapošljavanja, omogućiti im obrazovanje i pomoći im da same brinu o sebi i pridonose razvoju društva.

Obitelj je institucija koja čuva ljudske vrijednosti, kulturalni i povijesni kontinuitet generacija, faktor je stabilnosti i razvoja. Zahvaljujući “zdravim” obiteljima društvo napreduje i jača, kao i sveopća dobrobit. Kroz povijest se razvijenost neke zemlje procjenjivala kroz stanje njezinih obitelji. Razlog je taj što prosperitet neke zemlje i danas izravno ovisi o njezinim građanima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.