Kamera snima „cestu smrti” na kojoj je poginulo osam osoba u pet godina

foto: I. Brkić

Nove kamere za nadzor brzine nedavno su postavljene diljem Hrvatske. Uz dosadašnjih 28, do kraja godine bit će postavljeno novih 59 kamera u 122 kutije i stalno će se premještati, a vozači neće znati u kojoj se kutiji kamera trenutačno nalazi. Osim brzine, na snimkama će se moći vidjeti i je li vozač vezan te koristi li mobitel, a sankcionirat će se svaka pogreška i kršenje propisa. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović vjeruje da bez kazni neće biti rezultata. Prema prijedlogu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama kazna za prebrzu vožnju mogla bi narasti i do 20 tisuća kuna.

Do kraja 2021. instalirat će se čak 225 kamera, vrijednih 75 milijuna kuna, na prometnicama na kojima se često događaju prometne nesreće. Jedna od takvih lokacija u Koprivničko-križevačkoj županiji je u Svetom Ivanu Žabnu, u Ulici braće Radić kod kućnog broja 32.

– Samo ako kazne budu plaćali i tatini sineki, može se nešto promijeniti. Nisam siguran hoće li kamere pomoći. Ako će se oni koji jure uspjeti izvući, neće se smanjiti broj nesreća i poginulih – rekao je Vinko Kuzmić kojeg smo sreli baš kod novopostavljene kamere.

– Neki dan sam ovuda vozio i skoro je došlo do lančanog sudara. Dok jedni jure, drugi ne daju žmigavce na vrijeme pa je prava sreća kad se nesreća uspije izbjeći – ispričao je Kuzmić. Da se nesreće baš na ovoj dionici često događaju, potvrdila je i Zvjezdana Cmrk, koja se iz trgovine u kojoj radi nagledala brojnih nesreća.

– Nedavno je bila jedna. Vozači krenu od kružnog toka u središtu mjesta i nakon dvjesto, tristo metara već jure kao na autoputu. Nije čudno da pri takvim brzinama dolazi do sudara i stradavanja – kaže trgovkinja. Nada se da će kamere barem uplašiti vozače i natjerati ih da smanje brzinu.

– Od kad je postavljena kamera čini mi se da su malo usporili, samo ne znam do kad – rekla je gospođa Cmrk.

U proteklih pet godina na državnoj cesti DC 28 od Svetog Ivana Žabnog prema Bjelovaru, dogodilo se 110 prometnih nesreća u kojima su stradale 73 osobe, od toga osam smrtno, kažu podaci PU koprivničko-križevačke. Najviše nesreća dogodilo se zbog nepropisne i neprilagođene brzine. Osim u Žabnu, kamere su postavljene u Kenđelovcu i Majurcu, a u našoj županiji su na ukupno deset lokacija.

Vezano
1 komentar
  1. Đurđica piše:

    A kad će se postaviti i jedna u Vojakovcu? Tu vozači jure pored škole i kroz cijelo selo najmanje 60 km na sat! Cesta je uska a djece i kokoši mnogo. Stalno živimo u strahu od tih prebrzih vozila.

Komentari su zatvoreni.