Sutra 2. ‘Dječji Kranjčić’ u Križevcima

U Križevcima će u subotu 27. travnja 2013. biti održan 2. susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić”. Svečanost će započeti u 10:00 sati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige otvorenjem izložbe “Anđeli u nama” s radovima najuspjelijih likovnih radova pristiglih na natječaj. Nakon toga će od 10:30 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma uslijediti javna izvedba najuspjelijih književnih radova, predstavljanje zbornika „Izvor nade“ te dodjela nagrada. Od 13:30 sati profesori Nada Babić i Zoran Homen u Osnovnoj će školi Ljudevita Modeca održati okrugli stol „Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu“, a od 14:30 sati planira se turistički obilazak Križevaca.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ koji će se ove godine održati peti put.

Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić“ želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. Organizatori su predložili da tema radova drugoga natječaja bude vjera. Na natječaj je pristiglo 218 književnih te 95 likovnih radova iz 68 škola s područja cijele Republike Hrvatske. Na književni natječaj javio se 181 učenik iz 54 škole te 33 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz) te je pristiglo 109 pjesama, 96 proznih radova i 13 igrokaza. Na likovni natječaj javilo se 86 učenika iz 30 škola te 9 učenika koji su se na natječaj javili samostalno.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pogledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 27. travnja 2013. nagrađena biti 33 rada, 20 će književnih radova biti javno izvedeno, a 20 likovnih radova bit će izloženo na izložbi „Anđeli u nama”. Za objavu u zborniku „Izvor nade“ stručno je povjerenstvo izabralo 56 književnih i 20 likovnih radova.

Organizatori 2. susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ su: Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“. Pokrovitelji su: Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija i Zagrebačka banka d.d. Pokrovitelji nagrada su: Glas Koncila (koji je i nakladnik zbornika), Kršćanska sadašnjost, Verbum i Galerija hrvatske sakralne umjetnosti “Laudato”, a pokrovitelji dodatnih nagrada su: Školska knjiga, Profil i Alfa. Doprinos organizaciji Susreta daju križevačke župe: sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci i Grafocentar d.o.o.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.