Održan spomen 45. godišnjice smrti dr. Stjepana Kranjčića

Polaganjem vijenaca na grob, spomen-misnim slavljem te predstavljanjem knjige Željka Vegha „Poticaji Stjepana Kranjčića“ u Križevcima je u srijedu 10. travnja spomenuta 45. godišnjica smrti križevačkoga župnika na glasu svetosti dr. Stjepana Kranjčića. Molitveni program na Kranjčićevu grobu na križevačkom gradskom groblju predvodio je župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček. Pročitano je i nekoliko pjesama Stjepana Kranjčića te je izmoljena molitva za otvorenje procesa za Kranjčićevo proglašenje blaženim. Misno je slavlje u župnoj crkvi sv. Ane predvodio župnik iz Kranjčićeva rodnog Petrijanca Ivan Sakač.

U koncelebraciji su bila sedmorica svećenika: glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Radio Marije o. Stjepan Fridl, rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mr. Anđelko Košćak, duhovnik u zagrebačkom Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu mr. Milan Pušec, župnik s Kalnika Zvonimir Rogina te domaći križevački svećenici Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka. Sudjelovali su i bogoslovi Ivan Pažin i Željko Nestić. U propovijedi je župnik Sakač podsjetio okupljene na Kranjčićevu teološku meditaciju „Postoji li Bog?“ koju je kao mladi bogoslov objavio u listu „Naša Gospa Lurdska“. „U njoj je Kranjčić jednostavnim primjerima, iz prirode i svemira, pokušao otkriti gdje Gospodin otkriva sam sebe nama ljudima“ – rekao je vlč. Sakač povezavši ta Kranjčićeva meditativna promišljanja s porukama Godine vjere koja je u tijeku. „Vlč. Stjepan je cijelim svojim životom davao sebe, otvarao se milosti Božjoj, od malena otkako je ostao siroče bez majke, preko školovanja i svećeničkoga djelovanja, do svećeničkoga križa koji je završen prije 45 godina“ – podsjetio je župnik Sakač zaključivši da je Stjepan Kranjčić pokazao kako treba odgovoriti  Bogu i kako mu treba služiti u jednostavnosti i poniznosti srca.

Nakon toga je predstavljena knjiga Željka Vegha „Poticaji Stjepana Kranjčića“ o kojoj su uz autora govorili župnik Soviček, mons. Ivan Miklenić kao urednik knjige te uime izdavača predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. Tanja Baran. Knjiga na 140 stranica, nakon kratkoga životopisa Stjepana Kranjčića i predgovora urednika knjige donosi 17 poglavlja u kojima je autor prikazao lik i djelovanje Stjepana Kranjčića, svoja osobna zapažanja i promišljanja o tomu svećeniku, uz mnogobrojne ulomke iz svjedočanstava Kranjčićevih suvremenika i poštovatelja. Nakon ispisanih izvora i literature, knjiga završava popisom izdanja Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te zahvalom donatorima. Na naslovnici je knjige portret Stjepana Kranjčića autora Zorana Homena, a u samoj je knjizi oko 25 fotografija na kojima je Kranjčić. Uime Glasa Koncila, koji je nakladnik „Poticaja Stjepana Kranjčića“, grafičko je oblikovanje potpisao Danijel Lončar.

„Već duže vrijeme osjećala se potreba za ozbiljnom i vjerodostojnom publikacijom koja bi na popularan način osvijetlila važnije momente iz života i djelovanja križevačkoga župnika na glasu svetosti dr. Stjepana Kranjčića. Naime, o Stjepanu Kranjčiću objavljeno je u novije vrijeme relativno puno različitih sadržaja koji su ipak tom životu i djelu pristupali fragmentarno, ne težeći za dohvaćanjem cjeline“ – napisao je urednik knjige mons. Miklenić naglasivši da je autor kao katolički intelektualac laik knjigu lišio svakoga klerikalizma te je u današnjem vremenu kada glavna struja javnoga mnijenja preferira diskreditaciju svećnika i svećeništva afirmirao konkretnog svećenika, ali i svećeništvo kao takvo, življeno u svjetlu izvornih visokih ideala. Autor Vegh je naglasio da je upoznavajući lik Stjepana Kranjčića kroz dokumentaciju te posebno kroz svjedočanstva njegovih župljana izgradio duhovnu biografiju pokojnoga župnika doživjevši ga kao osobu sveta života.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.