Hrg u gradu ne želi najvećeg privatnoga poduzetnika u zemlji

Pogon Mlinara nakon sto godina više ne postoji u Križevcima, gradonačelnik ljutit: Cuckima i Todoriću zabranjen je ulazak u Križevce, kazao je Hrg u lokalnom tjedniku, iako je Agrokor još 2009. Mlinar prodao poduzetniku Škoji

Nakon više od stoljeća Križevčani više neće jesti kruh napravljen u svom gradu. Pekarski pogon Mlinara blizu željezničkog kolodvora se gasi, a od preostalih 59 radnika – pekara, vozača, čistača… 40 će ih nastaviti raditi u Mlinarovu kompleksu na Radničkoj cesti u Zagrebu. Petak je bio posljednji dan križevačke proizvodnje namirnice koja je doslovno othranila generacije.

Šokirana zajednica

 S odlukom vlasnika, Pekare Kruna, slavonskog poduzetnika Mate Škoje, ne mire se građani, vlast, a pogotovo ne radnici, čiji kolege već par godina, otkad je iz Križevaca preseljena i uprava tvrtke, putuju u Zagreb.
– Pitanje je hoće li se uopće onima koji ostaju isplatiti tako raditi – kazuje dio radnika, razočaran raspletom u pekarskom divu.
Direktor Marin Picukarić poručuje da će im plaće ostati iste, ali dio radnika će otići, uz otpremnine.
Povlačenje Mlinara iz grada u kojem je nastao prije 110 godina pogodilo je dosta i gradonačelnika i predsjednika HSS-a Branka Hrga.
– Cuckima i Todoriću zabranjen je ulazak u Križevce, sram ga bilo što je rastrgao firmu i hrvatski brend – prenio je jučer Podravski list gradonačelnikovu žestinu, usmjerenu ne prema vlasniku, već prema najvećem hrvatskom privatnom poslodavcu, koji je Mlinar kupio 2008., da bi ga 2009. “proslijedio” Škoji za stotinjak milijuna kuna. Hrg je jučer na križevačkom radiju bio još i agresivniji.
– Odgovorno i jasno kažem da Agrokor nije dobrodošao u Križevce – zagrmio je.
Zašto je Todorić “kriv”? Njegova tvrtka Belje još je vlasnik bivše Mlinarove parcele i prvog sjedišta pogona u centru grada, gdje će graditi Superkonzum, pa ovih tjedana ruši stari kompleks. Iako Agrokor, dakle, više nema veze s Mlinarom, Hrg i župan Darko Koren su zaključili da ih je Todorić, prenosi Podravski, prevario. Hrg je kazao i da bi zbog izjava na račun Todorića mogao imati i problema, no kakvih, na upite i poruke nismo dobili odgovor do zaključenja broja. Nije komentirao ni svoju oštru izjavu objavljenu u tjedniku. Iz Agrokora nam odgovaraju kako se projekt Belja u Križevcima razvija sukladno planovima i ne vjeruju da bi ga netko blokirao.

Žal za ljudima i brendom

Križevačka saborska zastupnica SDP-a, dr. Marija Vukobratović, također je tužna zbog nestajanja Mlinara, ocjenjujući, pak, da je riječ o privatnoj tvrtki na čije poslovanje politika ne može imati utjecaja.
–Privatnik radi ono za što misli da mu je najbolje. Moramo žaliti za ljudima, ali i za brendom. U vezi Hrgova apela, mislim da se već kod prve prodaje Mlinara trebalo nešto poduzeti, uvjetovati da se poslovanje zadrži gdje je i počelo – tvrdi ona.
Logika kapitala i sentimenti, pokazalo se i u ovom slučaju, ne idu skupa. Ono što se može učiniti, misli zastupnica, jest da se, tamo gdje će biti Superkonzum, uredi mali muzej lokalnog pekarstva, na sjećanje i sadašnjim i budućim generacijama. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.