Križevci – Vesna Štimac: Trgovački centri uništili male trgovce

Trgovinom se bavimo već dugi niz godina, no situacija nikad nije bila ovako teška kao dosad – rekla je Vesna Štimac

Križevački mali trgovci dijele sudbinu većine svojih kolega u ostalim gradovima koji se zbog sve težeg poslovanja odlučuju na zatvaranje trgovina. Tvrtka „Videa” tako je ovih dana otkazala ugovor o najmu te se iselila iz gradskog prostora u samom središtu grada gdje je posljednjih četiri godine imala trgovinu mješovitom robom. Taj je poslovni prostor površine 160 četvornih metara, a s cijenom najma od oko 5 200 kuna mjesečno te padom prometa ova trgovina više nije mogla pozitivno poslovati niti pokrivati troškove poslovanja.

Ova tvrtka sada ima svoje prodavaonice na tri lokacije u gradu od čega je samo jedna u vlastitom prostoru.

– Trgovinom se bavimo već dugi niz godina, no situacija nikada nije bila ovako teška kao dosad. Od dvadesetak zaposlenika koliko smo ih ponekad imali u tvrtki danas radi tek polovica toga broja. U posljednjih nekoliko mjeseci bilježimo stalan pad prometa od 20 posto – rekla je direktorica tvrtke Videa Vesna Štimac.

Poslovna priča ove tvrtke gotovo je identična svim ostalima na području grada koji se bave trgovinom. Najčešći razlozi koji se čuju za ovaku lošu situaciju i propadanje malih trgovaca su zabrana rada nedjeljom, sve više velikih trgovačkih centara koji se sada otvaraju i u samom središtu grada te strah građana od krize.

Koja je strategija malih trgovaca te u čemu vide perspektivu za svoje buduće poslovanje, čini se kako niti sami još ne znaju sa sigurnošću definirati.

– Ne znamo kako dalje. Pokušat ćemo zadržati prodavaonice na postojećim lokacijama i usmjeriti se na kvalitetu i imidž prepoznatljivog imena. Naše cijene su i dosad bile prilično konkurentne – rekla je Vesna Štimac.

Nakon raskida ugovora o najmu s ovom tvrtkom, Gradsko je poglavarstvo raspisalo natječaj za nove potencijalne zajmoprimce i to na neodređeno vrijeme te pod uvjetom da se prostorom raspolaže za ugostiteljske, trgovačke, uslužne ili financijske svrhe.

20 godina CSF

Komentari su zatvoreni.