Robert Pašičko ima najbolji putopis

Robert Pašičko, dipl.ing. el, stručnjak za pitanja energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, najbolji je “putositničar našeg doba”. Naime, putopis ovog pasioniranog planinara iz Križevaca proglašen je najboljim, prema ocjenama stručnog povjerenstva za odabir putopisa pristiglih na natječaj za najbolji putopis “Putositnice našeg doba“. Rezultati natječaja proglašeni su danas u Križevcima u sklopu svečanog otvorenja Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji, i prigodnog znanstvenog skupa posvećenog Antunu Nemčiću

Putopisno djelo “Putositnice” Antuna Nemčića, čija se dvjestota obljetnica rođenja obilježava ove godine, nadahnulo je i članove križevačke Udruge P.O.I.N.T. na traženje najboljeg putopisa. Naime, nakon prvog izdanja Pinklecfesta, festivala posvećenog putovanjima i kulturi otkrivanja novih krajeva, jesenas održanog u Križevcima, od 2. studenoga do 31. prosinca 2012. proveden je natječaj za najbolji putopis. Sudjelovanje je bilo otvoreno za sve, koji su napisali do tada neobjavljen autorski rad, bez obzira na vrijeme samog putovanja, duljine teksta do 4 kartice (7200 znakova), s do 10 autorskih fotografija s mjesta događaja i lokacija iz teksta. Posebno se vrednovao ležerni, neobvezni stil izražavanja, s opisima posjećenih mjesta, a tražila su se i osobna zapažanja, impresije o mjestima iz putopisa, te originalnost opisa, kulturne specifičnosti i običaji, susreti s ljudima.

Povjerenstvo za odabir najboljih putopisa u nagradnom natječaju, koje su činili dr.sc. Zdenko Balog, povjesničar umjetnosti, publicist i fotograf; mr.sc. Hrvoje Belani, predsjednik Udruge P.O.I.N.T., organizatora Pinklecfesta; Nataša Dimitrijević, magistra kroatistike i lingvistike; Sergej Novosel, novinar i urednik Večernjeg lista te Zdenko Radić, fotograf i snimatelj, zaprimljene je radove ocijenilo i vrednovalo prema zadanim kriterijima, te odlučilo da je najbolji putopis opis uspona na Velebit, križevačko-zagrebačkog autora Roberta Pašička, s anegdotalnim pristupom i živopisnim fotografijama sudionika uspona i samih lokacija. Drugoplasirani je rad Antuna Golda iz Križevaca, inače umirovljenog kapetana prekooceanske plovidbe, koji je opisao svoje avanture s južnih mora, a na trećem je mjestu rad Križevčanina Ivice Piciga, o pohodu na talijanski alpski vrh Gran Paradiso.

Pobjedniku pripada vrijedna nagrada – godišnja pretplata na časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja “Meridijani”, a ostalim sudionicima poklon paketi suvenir trgovine i Muzeja Marko Polo s Korčule, koje inače vodi Križevčanin Rudi Petrinec.
 
Najbolji putopis bit će objavljen na stranicama Portala Križevci.info.
 
Vezano

Komentari su zatvoreni.