Ekonomija ustupila mjesto medicini

PODRAVINA I PRIGORJE – I ove školske godine Odsjek za profesionalnu orijentaciju i obrazovanje Zavoda za zapošljavanje anketirao je maturante o namjerama nakon završetka srednje škole. Istraživanje je obuhvatilo 800-njak mladića i djevojaka pred kojima su jedne od često i najvažnijih odluka u životu, a u generaciji koja će uskoro napustiti srednje škole Podravine i Prigorja 83% učenika opredijelilo se za nastavak školovanja na fakultetima.
– Od tog broja 48% učenika se već opredijelilo za određeni studij, dok 52% još uvijek nije sigurno koji bi studijski program odabrali, doznajemo od psihologinje u Zavodu Valerije Kramar Mihalić.

 

Zaposliti se nakon srednje škole namjerava 5,3% učenika, svega četiri kane se dodatno osposobljavati raznim tečajevima, sedam maturanata je izjavilo da će se prijaviti u vojsku, a njih 10% još se nije odlučilo između posla i fakulteta. Budući studenti na prvo mjesto svojeg zanimanja stavili su društvene, zatim tehničke, a na treće humanističke znanosti.
– Maturanti s našeg područja ove godine najviše su zainteresirani za studij prava i studij medicine, a onda slijedi interes za dentalnu medicinu, engleski jezik, pa elektrotehniku, farmaciju, informatiku, zatim za učiteljski studij, studij psihologije, nabrojila je V. Kramar Mihalić.

Usporedba pokazuje da je studij ekonomije, dugo godina najzastupljeniji u željama srednjoškolaca, sada pao na 11. mjesto popisa, a prema vrhu su se probili studiji medicine, posebno dentalne. Tome su svakako doprinijela kretanja na tržištu rada, na kojem je višak ekonomista i manjak liječnika, a zanimljivo je da studij prava iz godine u godinu privlači stabilno zanimanje 5 do 8% budućih studenata. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.