U Križevcima osnovan županijski Zavod HAZU-a

U četvrtak 17. siječnja 2013. u Križevcima je potpisan ugovor između Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije o osnivanju Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU-a u Koprivničko-križevačkoj županiji, čije je sjedište u Križevcima. Rezultat je to višemjesečnih napora, sastanaka i pregovora čiji su glavni inicijatori križevački profesor povijesti i filozofije Ivan Peklić i saborska zastupnica dr.sc. Marija Vukobratović, inače profesorica na Visokom gospodarskom učilištu Križevci.
– Počelo je kao u ruskim romanima – u vlaku, razgovor gospođe Vukobratović i mene, prepričava profesor Peklić kako je od saborske zastupnice saznao za njen susret s tajnikom Akademije u Saboru i razgovor o tome da se u Križevcima osnuje Zavod HAZU-a.

U mislima već deset godina

Peklić je inicijativu zastupnice Vukobratović objeručke prihvatio, jer o osnivanju ustrojstvene jedinice HAZU-a u Križevcima razmišlja već desetak godina. Nakon sastanaka u Akademiji, Županiji i Gradu pripremljen je ugovor na koji su prošli tjedan potpise stavili, u ime HAZU-a predsjednik akad. Zvonko Kusić, ispred Županije župan Darko Koren te ispred Grada gradonačelnik Branko Hrg.
Županija se obavezala financirati Zavod sa 150 tisuća kuna godišnje dok Grad Križevci daje 20 tisuća kuna godišnje i prostor na korištenje, koji valja urediti. Osim toga, Grad treba nabaviti informatičku, uredsku i komunikacijsku opremu, osnovna sredstva te inventar prema uputama Akademijinog Odjela za zaštitu i održavanje imovine. Grad također podmiruje materijalne troškove koji obuhvaćaju režije, uredski materijal te održavanje i čuvanje prostorija. Administrativne poslove zavoda obavljat će o trošku Grada njegov zaposlenik bez zasnivanja radnog odnosa u Akademiji u vremenu potrebnom za uredno djelovanje.

Podrška znanstvenim istraživanjima i umjetnosti

Ova križevačka je najnovija ustrojstvena jedinica HAZU-a, s djelatnostima u znanstvenim i stručnim istraživanjima na području biotehničkih (znanstveno polje: poljoprivreda (agronomija), šumarstvo, drvna tehnologija biotehnologija, prehrambena tehnologija, interdisciplinarne biotehničke znanosti), društvenih i humanistički  znanosti u suradnji s vanjskim znanstvenim i stručnim suradnicima.
U djelokrugu rada je također organiziranje znanstvenih skupova, savjetovanja, radionica i javnih predavanja značajnih za razvoj znanosti i primjenu rezultata znanstvenih istraživanja u praksi. Tu je i organiziranje izložaba i radionica s područja znanosti i umjetnosti kojima se Zavod bavi te objavljivanje rezultata znanstvenoistraživačkog i umjetničkog rada u odgovarajućim edicijama, sukladno Akademijinim kriterijima na području izdavačke djelatnosti.

Ambiciozan godišnji plan rada

Peklić je, kao budući upravitelj, sačinio i prijedlog plana rada Zavoda za 2013. godinu, u kojem je naveden niz znanstvenih skupova, okruglih stolova i predavanja iz prirodnih društvenih i humanističkih znanosti te s područja umjetnosti. Korištenjem resursa Zavoda mladi znanstvenici iz grada i regije bi trebali lakše dolaziti do projekata te imati bolju potporu za vlastita istraživanja.
– No, ne zaboravimo, Zavod ne znači samo njegovu fizičku prisutnost nego i novo duhovno ozračje u Križevcima, zaključuje Peklić, uz želju da ova ustanova doprinese stasanju novih znanstvenika kakve su Križevci imali u prošlosti.
Dodajmo na kraju da se kao buduće mjesto rada ustanove spominje prostor na prvom katu bivšeg pavlinskog samostana, tik uz župnu crkvu sv. Ane.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.