Markica i pečat povodom 400 godina Grkokatoličke crkve u Hrvatskoj

Hrvatska pošta je 27. studenog 2012. godine pustila u optjecaj novu prigodnu poštansku marku povodom 400 godina Grkokatoličke crkve u Hrvatskoj. Motiv ove poštanske marke je crtež grkokatoličkog samostana u Marči iz 1895. godine, autorice Ariane Noršić, dizajnerice iz Samobora. Marka nominalne vrijednosti 3,10 kn tiskana je u nakladi od 100 tisuća primjeraka, a izdana je u arčiću od 10 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), dok je žig prvog dana u uporabi 27. i 28. studenog 2012. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.
– Danas je u uporabi prigodni poštanski žig „400 godina Križevačko-marčanske eparhije“, a crtež križevačke katedrale sv. Trojstva rad je Štefice Palošika, doznajemo od križevačkog publicista Vladimira Palošike.

Povijest Grkokatoličke crkve u nas počinje 1611. godine kada je nesjedinjeni vlaški biskup Simeon Vratanja, čije je sjedište bilo u Marči pokraj Kloštar-Ivanića, u Rimu ispovjedio katoličku vjeru i rimskog papu priznao vrhovnim poglavarom Crkve.  Time je obnovio crkveno zajedništvo s Apostolskom stolicom, kakvo je bilo u prvom tisućljeću. U povijesti je taj crkveni čin poznat pod nazivom Marčanska unija. Po mjestu Marči je i novoosnovana eparhija dobila naziv Marčanska eparhija. Godine 1739. rušitelji crkvenog zajedništva u Hrvatskoj zapalili su marčansku katedralu sv. Mihaela Arkanđela i tamošnji samostan. Otada će marčanski biskupi idućih 40 godina stolovati u Pribiću. Umjesto Marče je 1777. godine za grkokatolike osnovana nova biskupija sa sjedištem u Križevcima. Jubilarnu godinu − 400. obljetnicu obnove crkvenog zajedništva u Hrvatskoj − Grkokatolička crkva, odnosno Križevačka eparhija počela je slaviti 19. studenog 2011. godine, a obilježavanje je završilo 25. studenog ove godine. Ovoj velikoj obljetnici priključila se i Hrvatska pošta izdavanjem ove prigodne poštanske marke.

Vezano

Komentari su zatvoreni.