U subotu završna svečanost 4. ‘Književnoga Kranjčića’

U Križevcima će u subotu 1. prosinca 2012. biti održana završna svečanost 4. susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Susret će započeti u 17:15 sati okupljanjem autora i sudionika u križevačkoj Gradskoj vijećnici. Tamo će uz pozdrave domaćina stručni ocjenjivački sud: dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i vlč. Drago Bosnar okupljenima predstaviti zbornik najuspjelijih radova „Duga vjere“. Zatim će u 18 sati u župnoj crkvi sv. Ane biti služeno misno slavlje koje će uz 94. godišnjicu rođenja župnika Stjepana Kranjčića po kojemu susret i nosi ime, predvoditi bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak.

Sâm 4. susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ započet će u 19:00 sati u križevačkom Hrvatskom domu. U toj će prigodi autori najboljih radova, prema ocjeni stručnoga ocjenjivačkog suda, biti nagrađeni, dok će neki radovi biti javno izveden u interpretaciji dramskih umjetnika Marije Sekelez i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupit će kvartet „Crisinus“, a scenaristica i voditeljica susreta je Tanja Baran. Organizator književnoga susreta je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, a pokrovitelji su križevačke župe: sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ jedini je književni susret za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Hrvatskoj. Nakon raspisanoga natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2012., stručni ocjenjivački sud (Lončarević, Petrač, Bosnar) sve je radove, bez znanja o autorstvu, pročitao i odredio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku.

Na natječaj se javilo 135 autora s 205 radova (96 pjesama, 62 kratke priče, 18 putopisa, 19 eseja i 10 monodrama). Većina autora koji su s javili na natječaj živi u Hrvatskoj, a njih osmero živi izvan Hrvatske, u Švicarskoj, Njemačkoj te Bosni i Hercegovini. Stručni je ocjenjivački sud odlučio da će u zborniku „Duga vjere“ biti objavljeno 37 radova od 34 autora, i to: 19 pjesama, 9 priča, 3 putopisa, 3 eseja i 3 monodrame, dok će 15 radova (po tri u svakom žanru) biti nagrađeno.

Pokrovitelji novčanih nagrada su: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“, „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog“, „Kršćanska sadašnjost“ i Hrvatska dominikanska provincija. Književni susret održava se uz potporu Grada Križevaca, koprivničko-križevačke županije, „Radnika d.d.“, „KTC-a d.d.“ i Veterinarske stanice Križevci.

Vezano

Komentari su zatvoreni.