Brlekova fotografija Zaistovca na naslovnici međunarodnog časopisa o očuvanju prirode

Prekrasna fotografija “Zaistovec dolina” križevačkog fotografa entuzijasta Dalibora Brleka objavljena je ljetos na naslovnici međunarodnog časopisa “Journal of Soil and Water Conservation” o očuvanju prirode.
– Zanimljivost glede nastanka ove fotografije je što je dan kad je nastala bio jedinstven, kombinacija oblaka, boje neba i sunca bila je fantastična. Ostavio sam sve obveze taj dan, sjeo na bicikl i s fotoaparatom otklačio tridesetak kilometara. Nastala je uistinu jedinstvena serija fotografija od Križevaca prema Zaistovcu, opisuje Brlek gotovo sudbonosne uvjete koji su prethodili ostvarenju ove odlične fotografije.

Ova je fotografija izabrana od strane urednika među doslovno više milijuna ponuđenih u kategoriji zelenila, okoliša i očuvane prirode, a Brlek ju je ponudio putem međunarodne foto-agencije. Honorar je, kaže, simboličan jer ipak nisu otkupljena ekskluzivna prava, već sličnih prodaja iste fotografije ima svakodnevno, što donosi određenu zaradu. Radosnu vijest o objavi je saznao tek nedavno jer ne dobije uvijek informaciju o kupcima fotografija niti kontaktira urednike.

Brch za sebe zna reći da je napredniji foto amater, a fotografiranje mu je samo hobi, iako intenzivnije posljednjih godina. No, web istraživači i posjetitelji stranica o Križevcima i okolici često nailaze na njegove vrlo kvalitetne fotografije, koje se mogu naći na njegovom Facebooku i na portalu Ptičica. Inspiraciju nalazi u turistički nerazvikanim lokacijama (off the beaten path), a posebno su mu draga lutanja potkalničkim Prigorjem. Dobro surađuje i s lokalnom turističkom zajednicom, koja njegove fotografije za promociju koristi besplatno. Fotografije su mu nerijetko objavljivane u dnevnim novinama, časopisima, web stranicama, no ova je međunarodna naslovnica prva takvog ranga, na što je sam autor itekako ponosan.

Vezano

Komentari su zatvoreni.