Kalničkom siru i vinima smiješi se proboj na indonezijsko tržište

U siromašnu prigorsku općinu svratili veleposlanik i ministarsko izaslanstvo otočne azijske države. Plan je okupiti hrvatske prehrambene tvrtke u zajednicu koja će u zemlju od 240 milijuna stanovnika plasirati svoje proizvode

Valjda prvi put nakon Mongola što su ovaj kraj pošli osvajati prije 769 godina, s dalekog azijskog istoka ponovno vlada interes za kalničkim Prigorjem – Kalnik i Križevce posjetila je visoka delegacija Republike Indonezije, predvođena veleposlanikom u RH Argusom Sardjanom, te predstavnicima ministarstva trgovine. Svojim su dolaskom, naime, uzvratili kalničkom poduzetniku Mladenu Kešeru, koji je u toj otočnoj državi od oko 240 milijuna stanovnika prošli mjesec nastojao inicirati gospodarsku suradnju s Hrvatskom.

– Indonežani su zainteresirani za kupovinu hrvatskih vina, čiji uvoz kod njih kontrolira država, pa su na Kalniku bili i posrednici za takvu suradnju, a zanimali su se i za hrvatsku hranu – ističe Kešer, u ulozi domaćina koji je Azijcima pokazao i proces proizvodnje sira i vina u njegovim tvrtkama, a upoznali su i novoizabranu Vinsku kraljicu kalničke vinske regije Katarinu Jež.

Kešer vrlo ambiciozno planira okupiti hrvatske prehrambene tvrtke, među njima i one velikog “kalibra”, u, kaže, “zajednicu za nastup na indonezijskom tržištu, gdje imamo više šanse nego u EU.”
Ekselencija A. Sardjana i sunarodnjaci obišli su i kalničku školu, a u Križevcima i Centar za reprodukciju u stočarstvu, gdje su upoznati i s postupcima osjemenjivanja goveda. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.