Budući mural podijelio građane, neki ne žele sveca i vješticu na istom zidu

U Križevcima se već danima priča o muralu, odnosno slici na zidu zgrade na Nemčićevom trgu, poznatije kao bivši Šimecki, kojom gradski oci planiraju ukrasiti prostor u središtu grada.

– Da, informacija je točna, u cilju uređenja vizure grada planiramo napraviti mural – potvrdio je u pisanom odgovoru gradonačelnik Mario Rajn. I ne bi to bilo ništa čudno da se ne radi o uglu na kojem danas-sutra može niknuti zgrada, kako je i predviđeno prostornim planom, i potpuno zatvoriti sliku na zidu. Projekt za izgradnju velikog stambeno-poslovnog kompleksa imao je Goran Delić kada je, prije desetak godina, od Grada, Komunalnog poduzeća i privatnih vlasnika kupio zemljište na prostoru nekadašnje gradske tržnice. Delićevi planovi propali su zajedno s njegovim tvrtkama, a vlasnici zemljišta postale su banke.

Ne brine ih mogućnost gradnje zgrade

Sadašnje gradsko vodstvo ne vidi problem u tome što zemljište ispred budućeg murala nije gradsko, ne brine ih niti mogućnost da bi se tamo moglo išta graditi.

– S obzirom na to da imovinsko-pravni odnosi na tom zemljištu nisu razriješeni i ne postoje ni najmanje naznake da bi se tako skoro mogli riješiti, Grad će pristupiti izradi murala te tako uljepšati vizuru grada, a istovremeno predstaviti svoje znamenite građane – poručuje gradonačelnik.

Saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, iznenađen je ovom idejom.

– Čuo sam da postoji idejno rješenje za taj zid. E sad, svaki dio grada koji se može uljepšati je dobrodošao, ali suludo je trošiti novac poreznih obveznika na nešto što će biti kratkog vijeka jer, prema informacijama koje su do mene došle, postoji investitor koji je zainteresiran za čitav taj ugao i na njemu planira graditi – rekao je Hrg.

Informacije koje kruže gradom došle su i do navodnog investitora, koji nije htio da mu spominjemo ime, ali radi se o poznatom poduzetniku.

– I ja sam čuo tu priču. Istina je da smo vlasnici manjeg prostora, ali nije istina da smo otkupili projekt za gradnju zgrade. Mi ne gradimo ništa – rekao nam je poduzetnik koji se slaže da taj dio grada ne sliči ničemu i da je nužno urediti ga.

Crkva ne želi komentirati

Međutim, oko murala se vodi i druga rasprava. Javljaju se suprotstavljena mišljenja o osobama koje bi trebale biti oslikane na tom zidu. Spominje se sv. Marko Križevčanin, Magda Logomer Herucina, Nina Vavra, Marcel Kiepach… Grad nije potvrdio da se radi baš o njima, rekli su tek da je osnovano povjerenstvo koje razmatra koje će se znamenite ličnosti naći na muralu. Tko su članovi povjerenstva, nismo dobili odgovor.

Navodno se crkva protivi ideji da na istome zidu budu sv. Marko i Magda, no župnik sv. Ane Stjepan Soviček to opovrgava.

– Ne znam ništa o tome. Nešto sam čuo, ali nemam nikakve službene informacije pa ne mogu niti komentirati – rekao je kratko Soviček i nije htio potvrditi je li istina da crkvi smeta da na istome zidu budu košički mučenik i žrtva progona vještica.

Bivši gradonačelnik Hrg kaže da se on ne bi usudio upuštati u ovu priču.

– Sve su to imena koja su vezana uz grad, ali škakljiva je priča koga odabrati. Građani su već podijeljeni – tvrdi Hrg.

Vrijednost izrade murala, navodi Rajnov ured, iznosi oko 30 tisuća kuna, idejno rješenje je napravio Ivan Ivanović i upravo će on zajedno sa suradnicima izvoditi radove.(GPP)

Švagelj Jažić: Grad bi se trebao odužiti Magdi

Magdu Logomer Herucinu je carica Marija Terezija 1758. pozvala u Beč na promatranje nakon što je u Križevcima bila osuđena kao vještica. Magda je oslobođena lomače zbog lažne optužbe križevačkog magistrata, a prošle godine htio ju je prisvojiti Zagreb i postaviti joj spomenik, predstavljajući je kao posljednju zagrebačku vješticu. Križevčani još uvijek, izgleda, ne znaju dovoljno o Magdi koja je mogla postati simbol svih nedužnih žena i djevojaka, žrtava necivilizacijskih progona pa se čuju i komentari kako nije u redu na isti zid staviti sveca i vješticu.

Marina Švagelj Jažić, predsjednica Here, udruge za žene žrtve nasilja misli da bi se grad na neki način trebao odužiti Magdi.

– Ne znam je li to baš za crtež na zidu, ali svakako je važna osoba iz povijesti grada – smatra ona.(GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.