U ponedjeljak humanitarni koncert za pomoć obitelji Dore Kos

Glazbena škola Alberta Štrige Križevci poziva u ponedjeljak 12. studenog 2012. u 19 sati u Veliku dvoranu Hrvatskog doma na humanitarni koncert za pomoć obitelji Dore Kos. Ovoj je četrnaestogodišnjakinji iz Svetog Petra Orehovec, zbog urođenih kongenitalnih malformacija urotrakta i probavnog sustava, neophodna operacija u francuskom gradu Marseillesu, gdje putuje već krajem idućeg tjedna. Kako bi se barem djelomično pokrili troškovi puta i smještaja i Dorinoj mami Nataliji, na inicijativu profesorice Kristine Dubravec i kolektiva Osnovne škole Sveti Petar Orehovec pokrenuta je akcija prikupljanja novčane pomoći za obitelj Kos. Plemenitoj ideji koncertom se priključuju učenici i nastavnici Glazbene škole te njihovi gosti, a dobrovoljne priloge bit će moguće dati na ulazu u dvoranu.

 

Dora Kos je rođena 10. siječnja 1998. godine, kao prvo dijete u obitelji oca Damira, umirovljenog hrvatskog ratnog invalida, i majke Natalije Kos, diplomirane učiteljice razredne nastave. Dora ima dva mlađa brata – jedanaestogodišnjeg Petra i trogodišnjeg Jakova. Zajedno s obitelji živi u selu Sveti Petar Orehovec u okolici Križevaca, gdje pohađa 8. razred osnovne škole, a paralelno je i učenica 6. razreda glazbene škole u Križevcima, u kojoj je još kroz igru uz nastavu početničkog solfeggia počela svirati flautu. Od malena se bavi mnogim aktivnostima: pjeva u crkvenom pjevačkom zboru „Gloria“, svira flautu u školskom orkestru i Gradskom puhačkom orkestru Križevci, tri puta je sudjelovala na državnom Lidranu – dva puta s dramskom skupinom, a treći put kao član novinarske grupe. Članica je DVD-a Sv. Petar Orehovec. Odlična je učenica i trenutno se priprema za natjecanja iz hrvatskog jezika i povijesti. Uz sve to igra i stolni tenis u školsko-športskom klubu i priprema se za sportska natjecanja.

Ova svestrana i talentirana osmašica od malena se bori sa problemima uzrokovanim rijetkim zdravstvenim poremećajem, zbog kojeg je još tijekom dojenačke dobi i ranog djetinjstva pretrpjela osam operacija. Iako njeno liječenje traje kontinuirano, zbog specifičnosti sindroma i posljedica prijašnjih brojnih operacija, liječnik iz Klaićeve bolnice, dr. Zoran Bahtijarević, dječji kirurg urolog, preporučuje nastavak liječenja u CHU-Timone Enfants–Service de chirurgie pediatrique u Marseillesu, gdje će Doru operirati prof.dr. Jean-Michel Guys. Dogovoreni termin prijema je 19.11.2012., a planirano vrijeme oporavka oko 18 dana. HZZO je odobrio sredstva za pokrivanje svih troškova operacije i putovanja za Doru, ali ne i za troškove puta i smještaja za Dorinu mamu koja će, razumljivo, gotovo 3 tjedna biti cijelo vrijeme uz svoju kćer u stranoj zemlji čiji jezik ne poznaje. Obitelj i prijatelji stoga mole za pomoć i podršku kako bi se ove teške životne okolnosti što lakše prebrodile.

Vezano

Komentari su zatvoreni.