Komemoracija na Trokutu za branitelje poginule na novljanskom području

I ove godine na datum kada je započelo oslobađanje zapadnoslavonskog područja, kod spomenika podignutog za 314 poginulih hrvatskih branitelja koji su izgubili živote na novljanskoj bojišnici, na lokaciji Trokuta iznad Novske održana je komemoracija. Uz nazočnost obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanika predsjednika države, predstavnika  ministarstava, pripadnika postrojbi i dužnosnika iz četiri županije, Bjelovarsko – bilogorske, Koprivničko – križevačke, Sisačko – moslavačke i Zagrebačke županije, Svetom Misom, koju je predvodio policijski dušebrižnik Ozren Bisak, uz domaćina velečasnog Milana Vidakovića iz Novske, započeo je program ovogodišnjeg sjećanja na 29.,listopada 1991.,godine, dan kada je započela operacija „Orkan“.

Prenoseći riječi i pozdrave pokrovitelja, predsjednika  i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga RH Ive Josipovića, brigadni general IVAN JURIĆ u svom obraćanju istaknuo je kako je oslobađanje Zapadne Slavonije krajem 1991. godine bilo strategijski vrlo bitno, kao i  prva napadna operacija Hrvatske u specifičnoj povijesnoj fazi stvaranja. Tada se i svim važnim čimbenicima u svijetu pokazalo da je HV sprema i za takve operacije unatoč nedostatnoj opremi i naoružanju. „Ova komemoracija prigoda je da se prisjetimo vremena kada je ustrojena OG Posavina, pod čijim zapovjedništvo je provedena ova uspješna operacija, da se prisjetimo dana ponosa i slave.“

Uz nazočnost  izaslanika ministra obrane, brigadira Dražena Batrneka, ministar branitelja Predrag Fred Matić uputio je pozdrave u ime Vlade RH i ministarstva na čijem je čelu. Govoreći o ratnim događanjima 1991. godine, broju ljudi koji su sudjelovali, poginulim, ranjenim te ulozi i  značaju ove akcije podsjetio je na jedinstvo branitelja. „Sjetimo se jeseni prije 21 godine, Hrvatska je gorjela od Iloka do Dubrovnika. U vrijeme kada je trećina Hrvatske bila okupirana bilježimo prve napadne-oslobodilačke akcije hrvatske vojske Orkan, Otkos 91 i Papuk 91. Broj postrojbi, govorio o malobrojnim, slabo naoružanim braniteljima koji su  izvojevali prvu pobjedu u nemogućim okolnostima. Na žalost te akcije nisu dovoljno vrednovane“, istaknuo je u svom govoru ministar Matić, koji je najavio kako Ministarstvo branitelja, u suradnji s Uredom predsjednika i Ministarstvom obrane, radi na tome da sljedeće godine u ovo vrijeme budu dodijeljene spomen medalje za postrojbe koje su sudjelovale u ovim operacijama.

Na dan  29. listopada 1991. godine započela je operacija „Orkan“. Tog dana u borbama smrtno je stradalo 28 branitelja, a veći broj ih je ranjen. Oko 80 posto teritorija Zapadne Slavonije oslobođeno je u ovim akcijama, podsjetio je u svom govoru ratni zapovjednik OG Posavina Rudi Stipčić, te dodao kako je preostali dio Zapadne Slavonije oslobođen u VRO Bljesak.

Gradonačelnik Grada Novske, Antun Vidaković, u ime domaćina izrazio je zadovoljstvo i čast što se upravo na ovom mjestu svake godine odaje počast Domovinskom ratu. “Upravo s ovoga mjesta ispaljene su prve granate 1991. godine na Novsku. Odavde je počelo zlo. Uvijek u ovakvim prilikama treba reći što se događalo krajem osamdesetim i početkom devedesetih godina. Pakleni plan od strane Srbije bio je s jasnim ciljem, velika većina Hrvatske je trebala biti Velika Srbija. Nakon demokratskih izbora napravljena je sloga hrvatskog naroda, ovdje se obranila vjera, nacija i Domovina“ zaključio je gradonačelnik Vidaković  u svom govoru te obećao i  ubuduće svu podršku u održavanju prostora spomen obilježja na Trokutu.

Brojna izaslanstva položila su vijence ispred kamenih monolita s uklesanim imenima poginulih branitelja iz Samobora, Svete Nedjelje, Bjelovara, Dugog Sela i Vrbovca. Ove godine spomen stečak za poginule branitelje s područja Koprivničko-križevačke županije  podigli su, uz županiju, gradovi Koprivnica i Križevci i Općina Sveti Petar Orehovec, a župan Darko Koren, u ime investitora i organizatora, uputio je riječi pozdrava i otvorio stečak. (novska.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.